Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Emlékérem Egyed Ákosnak

Szombaton a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében tartották a III. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét. A vetélkedőn a székelyföldi magyar nyelvű általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályos tanulói mérték össze tudásukat, idén a téma az „Erdély aranykorának” nevezett, Bethlen Gábor és I. Rákóczi György fejedelemségének időszaka volt.

A vetélkedő felhívására 28 csapat jelentkezett Hargita, Kovászna és Maros megyékből. A szoros írásbeli forduló után 10 csapat mérkőzhetett egymással a szombati szóbeli döntőben, ahol a szakmai kérdések mellett történelmi szerepjátékot is be kellett mutatni. A verseny végig kiélezett küzdelemben zajlott, a győzelmet végül a marosvásárhelyi Bernády György Általános Iskola csapata szerezte meg (akinek tavalyi győztesként már másodszor sikerül dobogóra lépni), a második helyen megosztottan a dicsőszentmártoni Traian Általános Iskola, illetve a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapatai végeztek, a harmadik helyet pedig a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Gimnázium és az Ádámosi Általános Iskola csapatai osztották meg.

Hirdetés
Hirdetés

A csapatok mindegyike könyvajándékkal is gazdagodott, a döntőbe került valamennyi versenyző és tanárai részére idén is biztosítanak egyhetes magyarországi nyaralást is.

A verseny megkezdése előtt Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány kuratóriumának elnöke Jancsó Benedek szellemiségének éltetése és az alapítvány munkájának segítése érdekében végzett tevékenységük alapján Jancsó Benedek-emlékérmet ajándékozott Egyed Ákos akadémikusnak, az emlékverseny zsűrije elnökének, Tamás Sándornak, Kovászna Megye Tanácsa elnökének és Vargha Mihály szobrászművésznek, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatójának.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük