Felhívás!

Elismerés a 20 évnyi munkáért

Elismerés a 20 évnyi munkáért Kultúra

A sepsiszentgyörgyi Domokos Géza Egyesület Domokos Géza-díjban részesítette a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatát, elismerve annak húszesztendős tevékenységét.

Az évente kiosztott díjat 2020-ban érdemelte ki a tagozat, de a vírushelyzetre való tekintettel csak a napokban adta át az egyesület elnöke, Domokos Péter. Az ötödik alkalommal kiosztott éves elismeréssel az egyesület célja ráirányítani a közfigyelmet a díjazottak kiemelkedő tevékenységére.

A Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata 2000 szeptemberében kezdte el működését. Azóta a Fazakas Misi, az Osonó Színházműhely társulatvezető-rendezője által alapított és mai napig vezetett drámatagozat az ország egyik legfontosabb műhelyévé vált, amely összesen 17 díjat szerzett a minisztérium által szervezett országos színészmesterség tantárgyversenyeken. Az idei év kiemelkedő volt a tagozat életében, hiszen a temesvári országos versenyen a csoportos első díj, a legjobb előadás díja mellett megszerezte az egyéni harmadik és két alakítási különdíjat is, illetve magyarországi filmszemlén szintén díjban részesült a tagozat Jól van, ami van című kisfilmje.

A tagozaton eddig 75 diák végzett, amelyből tizennyolcan maradtak színházközelben színészként, rendezőként, táncosként, dramaturgként vagy irodalmi titkárként, de a tagozat színes és sokoldalú képzését bizonyítja, hogy a valamikori drámások között megtalálható elismert filmes szakember, rádiós és tévés műsorvezető, könyvtáros, teológus, óvónő, tanítónő, gyógypedagógus, pszichológus, ügyvezető igazgató, néprajzkutató, szociológus és orvos is. A drámatagozatnak nem kizárólagos célja, hogy minden diák a későbbiekben valamilyen színházi szakmát válasszon, hanem fontos szempont az is, hogy önismeretre tegyenek szert a fiatalok, és a komplex képzéssel segítséget kapjanak személyiségük fejlődésére, kibontakozására, a világlátásuk tágulására, a saját útjuk megtalálására és annak a bátorságnak a megszerzésére, amellyel járni tudnak azon. A szaktantárgyakat a szakmájukban jártas és elismert szakemberek és pedagógusok tanítják, akik módszerükkel és tudásuk átadásával a világ kihívásaira próbálnak válaszolni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.