Felhívás!

Egymillió euró fölött kelt el egy Gutenberg-biblia

Egymillió euró fölött kelt el egy Gutenberg-biblia Kultúra

Több mint egymillió euróért kelt el egy hamburgi árverésén egy Biblia latina, amely a mozgatható betűelemekkel való könyvnyomtatást feltaláló Johannes Gutenberg (1400-1468) nyomdájában készült.

„Egy svájci magángyűjtő birtokába került, az új tulajdonos 1,050 millió eurót fizetett az 1462-ben készült könyvritkaságért” – jelentette be a Ketterer Kunst aukciósház szóvivője.

Ez a legdrágább biblia, amelyet Németországban valaha elárvereztek. Az aukciósház egymillió eurós leütési árral számolt.

A Biblia latinát Gutenberg utódai, Johannes Fust és Peter Schöffer készítették. A 481 lapból álló könyvet teljes egészében pergamenre nyomtatták, és Itáliában kapott színes és arany iniciálékat. Utolsó oldalára pirossal írták rá a készítők nevét és az előállítás dátumát, ez az első impresszum egy nyomtatott könyvben.

A Fust–Schöffer-féle bibliából kétszáz-kétszázötven készülhetett, mintegy kilencven maradt fenn, de legnagyobb részt töredékekben. Teljes egészében körülbelül húsz könyv van meg, és ezekből csak három található magántulajdonban, a többit könyvtárakban, levéltárakban őrzik.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.