Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy szívátültetés regénye

Egy szívátültetés regénye Kultúra

Érzelemdús, de nem érzelgős, és éppen ezért lélekcsiszoló esemény részesei voltak mindazok, akik csütörtök este a Bod Péter Megyei Könyvtárban jelen voltak a sepsiszentgyörgyi illetőségű Józsa Attila kötetének bemutatóján. A második esély – Egy szívátültetés regénye című irodalmi mű kétévi vajúdás nyomán történő megszületése, és a budapesti Romanika Kiadónál való megjelenése ugyanakkor jól példázza, hogy semmi sem lehetetlen, ha szívvel-lélekkel akarjuk, és Isten segítségét is kérjük a megvalósításához.

Mosolyogjunk rá a mellettünk ülőkre és örüljünk egymás jelenlétének – biztatta a Gábor Áron-termet a zuhogó eső ellenére megtöltő közönséget köszöntő Józsa Zsuzsa, a szerző felesége. Mátyás Ferenc gyertyafénynél felcsendült klarinétjátéka, és László Károly (Puki bácsi) színművész mélyről fakadó szavai nyomán pedig a jóságos légkör tovább sűrűsödött. Így nem volt könnyű dolga az utánuk szólóknak, közöttük a beszédes csendet édesapja regényének egyik részlete felolvasásával elsőként megtörő Józsa Noéminek sem, de derekasan ellátták az önként vállalt feladatot. Tudatosan szerkesztett, magával ragadó olvasmányként értékelte a két nagy részre tagolt regényt Both Erzsébet magyar nyelv és irodalomtanár, akit bevallása szerint kellemes meglepetésként ért, hogy az eddig magából verseket, novellákat, műfordításokat ontó Józsa Attila regényírásra adta a fejét. Kérdésére válaszolva a szerző bevallotta, hogy művének valóban nem véletlenül, hanem a keresztény értékrend és számrendszer hordozójaként van 33 szereplője és 33 fejezete.

Domokos Zsuzsa tanítónő az általa régóta ismert Józsa Attila gazdag személyiségéből a nemes gondolatokat megfogalmazó és érzelmeket közvetítő költőre, valamint a környezetéhez alázattal, nagy tisztelettel és sok jóindulattal viszonyuló emberre hívta fel a hallgatóság figyelmét. Elhangzott véleményét egyik versének felolvasásával támasztotta alá.

Para Olga, nyugalmazott magyar nyelv és irodalom tanár barátjának és fogadott fiának nevezte a szerzőt, akivel 15 esztendeje van szerencséje az általuk alapított Parnasszus Irodalmi Körben együttműködni.

Meglátása szerint Attilának életfilozófiájává vált az embe­rek felvidítása, hiszen a gondjait magába rejtve, mindenkihez van egy kedves mosolya és jó szava.

Hirdetés
Hirdetés

Az elhangzott kérdésekre adott válaszaiból az írótól megtudhattuk, hogy a regényben kibontakozó cselekménysorozat alaptörténetével a II. ezredforduló tájékán találkozott. Egy barátja mesélte el, a Discovery csatornán látott dokumentumfilm alapján. Alanya egy szívműtéten átesett amerikai lány, aki felépülése után megváltozott érzelem- és gondolatvilággal, illetve értékrenddel vágott neki megújult életének.

Amint az előszóban is olvashatjuk, a mű „erről az új identitásról szól, és egy olyan világot szeretne bemutatni, amelyben az emberek elvesztették már identitásukat, javarészük meghasonlott önmagával.” A főszereplő és vele együtt még jó néhányan „csendes lázadásukkal próbálják az örök emberi értékeket kivetíteni életük mozivásznára. Sokszor belefáradnak ebbe a harcba, sokszor belebuknak, de hitük minden alkonyatkor felemelkedni segíti őket, s mindig újult erővel tudják várni a felkelő napot.”
A regény Józsa Attilánál megrendelhető.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük