Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy korszak lenyomata

Ma, november 11-én 17 órától a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban bemutatják a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kiadásában megjelent, Egy korszak lenyomata. Válogatás Szigetvári Ferenc fotóhagyatékából című albumot.

Hirdetés
Hirdetés

A dr. Both Noémi Zsuzsanna történész-muzeológus által összeállított, bevezető tanulmánnyal ellátott, kétnyelvű kiadvány az amatőr fotósként is maradandót alkotó szülészorvos, dr. Szigetvári Ferenc fotóhagyatékából tesz közzé válogatást. A könyvet dr. Both Noémi Zsuzsanna és dr. Jánó Mihály művészettörténész ismerteti. Az est házigazdája dr. Dimény Attila múzeumvezető.

„Amikor még filmet kellett fűzni a fényképezőgépbe, egy tekercsre nagyjából 36 felvétel kerülhetett. Az amatőr fotósok filmtekercsein így helyek és idők gyakorta keveredtek, a nyaralást a karácsonyest követhette. Vagy mint Szigetvári Ferenc esetében: a műemlékek dokumentálását a személyes események megörökítése. Nagy szerencsénkre a kolozsvári születésű szülészorvos hagyatéka úgy került közgyűjteménybe, hogy a családi tapintat nem válogatta szét a köz- és magánügyeket. Szigetvári Ferencet a történelem éppúgy meghurcolta, mint hazáját, Erdélyt. Mégis, életének hetven éve alatt módot talált szeretett tájai és városai pontos megörökítésére – a fotók dokumentumértéke jelentős a későbbi kutatók számára. És módot talált a mindennapok és az utazások apró élményeinek érzékeny rögzítésére. Ebben az albumban egymás mellett sorakoznak a távlatos felvételek és az intim pillanatok. Szigetvári Ferenc fotóhagyatéka egy teljes élet lenyomata – olvasható a könyv ajánlójában.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük