Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Dohánytermékek helyett tudást, közösséget

Dohánytermékek helyett tudást, közösséget Kultúra

Erdély legújabb városi fesztiválja, a Tabakó belakja és újra nyüzsgővé teszi a sepsiszentgyörgyi dohánygyárat, három műszakban szerezhetnek új ismereteket, bulizhatnak, és építhetnek közösséget a fesztiválozók.

Hirdetés
Hirdetés

Kevés olyan rendezvényhelyszín van az országban, ahol egy régi gyár és ennek teljes területe használható kulturális célokra, éppen ezért rendkívüli, hogy az első Sepsi Tabakó Fesztiválnak Sepsiszentgyörgy egykori dohánygyára ad otthont. A rendezvény különböző programjait az épülettel járó légkör inspirálta, a programpontokat „műszakokra” osztották a szervezők. Csakhogy itt dohánytermékek helyett tudást, szórakozást, közösséget termelnek a munkások, azaz a fesztivál meghívottai és résztvevői.

Műszakokra osztott fesztiválozás

Az első műszak azokat a fesztiválozókat szólítja meg, akik szakmai előadásokon, workshopokon szeretnék tudásukat bővíteni, akiket érdekel a kultúra, a művészetek, a tudomány, a technológia, a sport.

A meghívottak között egyaránt szerepelnek helyi és külföldi előadók: Bagoly Levente sepsiszentgyörgyi ultrakerékpáros mesél például a kirgiz Selyemút Hegyi Versenyről, amelyet augusztusban teljesít; de jelen lesz dr. Kádár Annamária pszichológus, dr. Rácz Béla Gergely a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatója és dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora is. A fesztiválozók ugyanakkor találkozhatnak dr. Calum T. M. Nicholson oktatóval a Cambridge-i Egyetemről, vagy éppen Boris Kálnoky magyar származású német külpolitikai újságíróval is.

Azok sem maradnak nappali programok nélkül, akiket eddig a közösségi médián keresztül lehetett csak inspirálni: a Sepsi Tabakó Fesztivál vendégei az Instagramon és termékeiken egyaránt irodalmat népszerűsítő Vates ötletgazdái, Csányi Péter és Bárány Bence. Szintén az elérhető irodalom szolgálatában áll a Poket zsebkönyvek, a projektet Horváth Panna képviseli, de a pszichológiai témákat a közösségi médiában érthetően bemutató Mélylevegő Projekt kivitelezői is Sepsiszentgyörgyre látogatnak. Az első műszak szakmai programjaiért a Mathias Corvinus Collegium (MCC) felel, a szervezet ráadásul a tanévnyitóját is a fesztiválon tartja – mondta Talpas Botond, az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója.

Háromnyelvű programok

A különböző programok három nyelven zajlanak: a külföldi előadókat angol nyelven lehet követni, míg a helyieket magyarul vagy románul, a beszélgetések idején igényelhető szinkrontolmács segítségével. További részletek az első műszakról a nappali programok Facebook-eseményénél találhatóak.

A második műszak azoknak lesz a kedvence, akik külföldi és belföldi zenekarok koncertjein szeretnének bulizni. Carson Coma, Anna & the Barbies, Dzsúdló, de a sepsiszentgyörgyi Szempöl, Álljunk meg!, House of Pioneers is munkába áll a fesztivál idején.

A fesztivál szervezőinek azok számára is van javaslata, akik inkább az éjszakai műszakot választanák: két éjjeli zenei helyszínt kínál a Tabakó, ahol DJ-k és különböző rétegzenék biztosítják a hangulatot, akár hajnalig is terepet biztosítva a bulizni vágyóknak.

A Sepsi Tabakó Fesztivált szeptember 1–3. között szervezik, a fesztivál programja, a jegyinformációk elérhetőek a www.tabako.ro oldalon vagy a fesztivál közösségi médiás felületein.

(sajtóközlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások