Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Jövőbe mutat, jövőt alakít

Életre szóló kulturális élményt nyújtott számomra az István, a király magyar rockopera megtekintése a budapesti Népstadionban, 1990. szeptember 15-én. Egyrészt mert korlátozások nélkül átadhattam magam a Romániában dühöngő sajátos nemzeti kommunizmus szellemi rácsai mögött csak titokban hallgatható műnek. Ugyanakkor a látványnak és a több mint százezres, ritmusra mozduló, halló és értő nézőseregnek is különleges felhajtó ereje volt.

Harminckét esztendő elteltével hasonlóban részesített a sepsiszentgyörgyi színrevitele is. Sőt bizonyos szempontból a budapestinél is erősebben, hiszen itthon, Székelyföld szülötteinek a jóvoltából gyönyörködhettem a magyar megmaradás mikéntjét felelősségteljesen kereső és taglaló alkotásban. Köszönet és hála érte az ötletgazdáknak, támogatóknak, megvalósítóknak. Mindazoknak, akik mertek merészet és nagyot álmodni, hittek ennek a kivitelezhetőségében és tettek azért, hogy valóra váljék.

Itt és most újra bebizonyosodott tehát, hogy a nemes célnak eszement korunkban is mozgósító hatása van. Hogy nem hőkölünk vissza a kihívásoktól. Hogy a közösségi összefogás ereje legyőzi a legnagyobb akadályokat is. Hogy még mindig rendelkezünk Isten ránk ruházott teremtő képességével és energiájával.
Előadás közben lopva egy-egy pillantást vetettem a körü-löttem ülők arcára. Tekintetemmel pásztáztam a Sepsi Aréna küzdőterét és lelátóit megtöltő, zömében fiatal közönséget. Átszellemülten követte mindenki a múlt ködéből eléje tárt történéseket, ami megnyugtató és reményt keltő.

A valós történelem és igazság ismeretével felvértezettek tudatát ugyanis már nem lehet hamis tanokkal megfertőzni és tetszés szerint formálgatni. A nemzetükhöz és szülőföldjükhöz érzelmi szálakkal kötődők lelkébe-szívébe már nem lehet könnyedén mérget csepegtetni. A gerincüket kiegyenesítőket már nem lehet hajlongásra kényszeríteni. Éppen ezért az első szent királyunk trónra lépését önerőből felelevenítő székelyföldi nagyprodukciónak jövőbe mutató, jövőt alakító hatása van.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.