Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Diákok hangja a galériában

Diákok hangja a galériában Kultúra

Pénteken a kézdivásárhelyi Kosztándi Galériában mutatták be a Pro Urbe díjas dr. Szőcs Géza pedagógus, helytörténész által szerkesztett, Diákjaim hangja című kötetet.

Hegedűs Ferenc mecénás házi­gazdaként köszöntötte a kötetben szereplő egykori diákokból, hozzátartozóikból és érdeklődőkből álló népes közönséget, majd Tóth László újságíró méltatta a Hang-sorozat legújabb kötetét, amelyben dr. Szőcs Géza egykori diákjait bírta bemutatkozásra. „Mondhatni egy generációs könyv, hiszen amellett, hogy egy szélesebb skálán tevékenykedő embereket mutat be, életútjaikon keresztül több korszakot is átölel. Végigolvasva láthatjuk, hogyan próbáltak az idősebbek a kommunizmus szorításában életteret teremteni maguknak, aztán ott vannak azok az egykori diákok, akik 1989 után bontogatták szárnyaikat. Szembetűnő, mennyivel könnyebb volt az 1990 után végzetteknek az önmegvalósítás útjára lépni, hiszen ők már mehettek külföldre tanulni” – hangsúlyozta.

Hirdetés
Hirdetés

Hozzátette, a könyvben szereplők egybehangzó véleménye, amelyet maga is megerősíthet, hogy az embernek nem könnyű önmagáról írnia. „Amikor rátekintek egy fehér lapra, és önmagamről kell írnom, nem tudom, hogyan kezdjem el, hiszen nem könnyű úgy fogalmazni röviden, hogy mindaz, ami én vagyok, benne foglaltassék abban.” Megjegyezte, bár különböző életutakat bejárt személyek írták a könyvet, mégis van egy közös vonás a bemutatkozásokban. „Ami igazán érdekes, hogy minden írásban van egy megfoghatatlan kis közös pont, az életcél elérésének akarata, ha úgy tetszik, az érvényesülni akarás, és ez az, ami összefogja jelen kötetet” – summázott.

Dr. Szőcs Géza rámutatott, a kötet szerkesztésekor tiszteletben tartotta az írások önállóságát, a „társadalmilag megbecsült, érett emberek sikertörténeteit”, mindössze az illusztrációként szolgáló képekkel próbálva nyomatékosítani az elmondottakat. „Felsorolni sem könnyű, milyen változatos életpályák, életutak jelentkeznek. Van pedagógus, egészségügyi, jogász, vállalkozó, szobrász, képzőművész, irodalmár, filmművész, operaénekes, politikus, adminisztrációs, újságíró, egyházi elöljáró, megannyi közéleti személyiség…”, áll a kötet előhangjában, melyben többek között lapunk vezető szerkesztője, Willmann Walter múzsáktól a technéig vezető életútjáról is olvashatnak.

Az eseményen a szerző tavaly megjelent, a járványhelyzet miatt akkor be nem mutatott Szavaink hangja című kötetéről szólva elhangzott, abban ötven, céhes városbeli vagy onnan elszármazott író, költő, újságíró, szakíró, illetve szerkesztő mutatkozik be. Az est zárásaként az egykori tanítvány, Nagy Tamás magyartanár a Nagy Mózes Elméleti Líceum himnuszaként ismertté vált, általa írt Diákhimnusz szövegéből idézett, majd Nagy Mózes imája című, ugyancsak saját szerzeményét adta elő gitárkísérettel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük