Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dán filmnapok a Művész Moziban

Március 18-ig dán filmnapok lesznek a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban, amelynek keretében betekintést nyerhetünk a dán filmekre jellemző provokatív témák művészi szintű boncolgatásába. A legtöbb esetben intim drámákat látunk, amelyek morális, etikai és jogi kérdéseket feszegetnek, de amelyekre sosem kapunk egyértelmű, helyes válaszokat.

Hirdetés
Hirdetés

A vetítéssorozat ötlete annak az ürügyén született, hogy a dán filmművészet fenegyerekének, a Dogma irányzat úttörőjének, Thomas Vinterberg rendezőnek (Születésnap, A vadászat) a legújabb filmjét, a Még egy kört mindenkinek címűt március 5-től lehet látni a romániai mozikban is. A rendező korábbi alkotásaihoz hasonlóan a film témája most is provokatív, a szatirikus hangvételű alkotásban négy középiskolai tanár kísérletét láthatjuk az alkoholos állapotban való tanítás hatásfokáról és körülményeiről. A film főszereplője Mads Mikkelsen, az egyik legnépszerűbb dán színész (A vadászat, Zöld hentesek), akinek a sokoldalú, kifinomult színészi játékát a filmnapok alatt szintén vetítésre kerülő Egy veszedelmes viszony című történelmi drámában is megcsodálhatjuk. Szintén ebben a filmben láthatjuk Trine Dyrholmot is, a dán sztárszínésznőt (Egy jobb világ, Csak a szerelem számít), aki a Szívek királynője drámai alkotásban gyerekek és fiatal felnőttek ügyvédnőjeként csábítja el a kamaszkorú mostohafiát.

A szintén Thomas Vinterberg által rendezett A kommuna című, a hetvenes években népszerű, közösségi életformát megidéző filmben viszont Dyrholmot cseréli le a férje – Ulrich Thomsen, egy másik nagy dán színészegyéniség (Születésnap, Ádám almái) – egy nála sokkal fiatalabb nőre. Thomsen színészi játékát méltányolhatjuk még a Második esély című drámában is, Nikolaj Coster-Waldau (Lopott Rembrandt, Dominó) és Thomas Bo Larsen (Születésnap, A vadászat) társaságában.

A bűnös című film egy nagyon izgalmas thriller, amelyben mindvégig csak egy rendőrt – Jakob Cedergren alakításában – látunk telefonálni éjszaka, egy diszpécserközpontban, a cselekmény viszont a nézők képzeletvilágában elevenedhet meg.

A dán filmnapok programja és tájékoztatók a filmekről megtalálhatók a mozi honlapján, valamint helyeket is itt lehet foglalni a vetítésekre, a www.arta.cityplex.ro oldalon, vagy a 0787.526.102-es telefonszámon, a mozi pénztárának nyitvatartási idejében.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük