Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Czetz János-emlékév

Czetz János-emlékév Kultúra

Czetz János születésének 200. évfordulója alkalmából emlékévet hirdet Kovászna Megye Tanácsa, partnerségben Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával, a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Sepsiszentgyörgyi kirendeltségével, a Kovászna Megyei Művelődési Központtal és a Gidófalva Község Fejlődéséért Egyesülettel.

Az 1848–49-es szabadságharc legifjabb, 27 éves tábornoka, Czetz János Gidófalván született 1822. június 8-án. A székely-örmény származású katona életútja, helyt­állása ma is példaértékű.

Hirdetés
Hirdetés

– Az érett gondolkodású, éles eszű stratégát, fiatal hadvezért méltán tekintjük a székely és az örmény nemzet hősének. Az emlék­év kapcsán kiemeljük azt a Czetz Jánost, aki fiatalos lendülettel, elszántsággal és egyenes tartással nyomot hagyott a magyar történelemben. Bebizonyítva, hogy itthon, majd később távol szülőföldjétől is lehet maradandót alkotni, hogyha valaki képzett és elkötelezett – nyilatkozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az emlékév kapcsán.

Az idei rendezvénysorozat kapcsán nemcsak a történelmi tudat tágítása a fontos, hanem Czetz János közvetítésével a magyar és argentin kapcsolatok erősítése is. A tábornok komoly szakmai tudásá­val, térképészként, földmérőként és természetesen hadi tapasztalatai révén felhalmozott tudásával ma is jó példa arra, hogy a történelemben azok maradtak fenn, akik nagyot mertek álmodni, és bátrak voltak végigvinni az elképzeléseiket.

A szervezők Székelyföldre és Argentínára kiterjedő rendezvénysorozatot terveznek. 2022. június 8-án Czetz János-mellszobrot avatnak Gidófalván, a róla elnevezett iskola udvarán. Felújítják a tiszteletére berendezett emlékházat, könyv jelenik meg az életéről, konferenciára és kiállításra kerül sor a munkásságáról. Továbbá portréjával ellátott emlékbélyeget, képeslapot bocsátanak ki, valamint gyerekeknek szóló tematikus rajzversenyt szerveznek.

(Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük