Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Petek Amerikába menne

Petek Amerikába menne Kultúra

Petek Taykan molekuláris biológus a törökországi Mersinből érkezett Kézdivásárhelyre, hogy az ESC-program keretében a helyi Zöld Nap Egyesület sorait erősítse egy éven át. A 22 éves lánnyal az ittlétéről és terveiről is beszélgettünk.

Petek idén végezte el egyetemi tanulmányait molekuláris biológia szakon. Rövid ideig gondolkodóban volt, hogy a mesteri képzéssel folytassa, vagy valami újba vágjon bele, végül utóbbi mellett döntött.

„Tanársegédként dolgoztam korábban, és valami komoly változást szerettem volna az életemben. Így, alig húsz nappal a diplomázás után, belevágtam ebbe a projektbe. A világhálón találtam rá erre a lehetőségre, nem tétováztam, és beletrafáltam a dolgok kellős közepébe. Újat, mást szerettem volna, és éppen ez várt rám itt. Minden teljesen más, mint odahaza: a kultúra, a vallás, az emberek, emiatt nagyon érdekes számomra az ittlét” – fejtette ki.

Hirdetés
Hirdetés

Imádja az önkéntes tevékenységet, az irodai munka a kedvence, emellett a gyerekekkel való foglalkozásokon is szívesen vesz részt, bár a kommunikálás a helyiekkel nem éppen gördülékeny.

„Érkezésemkor a törökön kívül nem igazán beszéltem más nyelvet. Üdvözöltem az embereket, és ennyi. Ám három hónapja napi szinten tanulom, gyakorlom az angolt, ahogy a magyar és román nyelvekkel is barátkozom. Az angollal egyre jobban boldogulok, legnehezebbnek a magyart találom. Kezdetben nagyon rossz volt, hiszen semmit sem értettem abból, amit körülöttem beszéltek. Igazából egész eddigi életem során dolgoztam valamit, így az itteni tevékenységek közül az irodai munkát kedvelem, aztán a bejárós táborok is nagy kedvenceim, imádom a gyerekeket.”

Beilleszkedését a székely távolságtartás sem segítette.

„A török nép nagyon barátságos. Ha egy idegen érkezik hozzánk, azonnal segítünk neki alkalmazkodni, beilleszkedni, próbáljuk otthonossá tenni a körülményeket számára. Itt, talán a kommunikációs nehézségek miatt, nem éreztem ezt annyira a helyiek részéről. Ám, ahogy egyre jobban boldogulok az angol nyelvvel, oldódni látszik a kezdeti állapot, az egyesület tagjai között egyre több barátom van” – nyugtázta.

Petek új hobbija a korcsolyázás. „Mindig szerettem volna kipróbálni, ám eddig nem volt rá lehetőségem. Mióta itt vagyok, ha tehetem, a korcsolyapályán töltöm az időmet. Gyakran elesem, de igyekszem egyre ügyesebbé válni.”

Az ESC-program befejeztével nem térne haza, osztotta meg lapunkkal. „Odahaza a Covid miatt nagyon beszűkültek a lehetőségek. Találnék munkát, ám nem igazán jól fizetőek ezek az állások. Amennyiben munkalehetőséghez jutnék, Európában, vagy legszívesebben az Amerikai Egyesült Államokban telepednék le. Lehetőség szerint folytatnám a mesteri képzést, ha nem, más munka után néznék.”

Karácsony valami újat jelentett számára, tetszett az ajándékozás, és az újév köszöntése is rendhagyó volt.

„Odahaza nem igazán ünnepeljük az új év kezdetét, néha apró ajándékokkal kedveskedünk a számunkra közel álló személyeknek, ám itt komoly bulit csapnak az emberek”.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük