Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csoda a szomszédban

Csoda a szomszédban Kultúra

A Brassó megyei Alsórákoson szintet lépett a turizmusfejlesztés, legalábbis ezt állapíthatja meg egy arra járó erdővidéki kiránduló, aki a falu Erdővidékhez való közelsége miatt – némelyek szerint összetartozása miatt is – számba veheti a különbségeket, és elgondolkozhat azon, hogy Erdővidéken ilyen szintű fejlesztés vajon miért nem lehetséges.

Hirdetés
Hirdetés

Alsórákost számos természeti látnivalóval áldotta meg a Teremtő, ilyenek például a bazaltoszlopok és a vulkáni salakbánya, melyek szomszédságában egy tó is kialakult, melyet színe miatt Smaragd-tó néven illetnek a helyiek. Ezek együttesen egy geológiai komplexumot alkotnak, és 95 hektáron védettnek számítanak, mint az kiderül a beléptető-kapunál, ahol sajnos csak román nyelven, de egy tájékoztatót is kap az arra járó. Oda pedig sokan járnak. Vasárnap és szép idő lévén, a komplexum területén található parkoló teljesen megtelt autókkal, olyant is láttunk, mely egészen messziről, Iași vagy Konstanca megyéből érkezett.

Nem mellékesen a látogatók közül sokan megállnak a faluban található Sükösd–Bethlen-kastélynál is, mely a tájékoztató szerint 1594 és 1603 között épült. A várkastély 15 lejes belépőjegy ellenében szabadon (vezető nélkül) látogatható, tornyából szép kilátás nyílik a környékre. Ezzel a jeggyel a geológiai park területére is beléphetünk, ahova gépkocsiút vezet egészen a parkolóig, innen már közel a tó, és nagyon könnyen elérhetők a bazaltoszlopok is.

Az alsórákosiak tiszteletére legyen mondva, szépen, igényesen próbálnak megfelelni a turistaáradatnak, számos háromnyelvű (román, magyar és angol) információs tábla segíti a tájékozódást a helyszínen, a parkolóban vécék vannak elhelyezve, ugyanitt helyi termékeket is lehet vásárolni, illetve falni- és innivalót is árulnak, ha valaki elfelejtene szendvicset hozni otthonról.

A tájékoztató szerint, aki szombaton vagy vasárnap látogatna a helyszínre, Soós Ildikó geológus vezetésével 11 és 15 órától vezetett túrában részesülhet a rezervátumban, amit nyilván érdemes igénybe venni, hiszen általa megérthetjük a geológiai képződmények kialakulásának történetét. A vulkáni kráter jelenleg egy filmforgatás miatt sajnos nem látogatható, közel sem engednek, így meg kell elégedni a szép környezetben fekvő tóval, illetve a bazaltoszlopokkal, valamint a kastéllyal. Aki szeret fotózkodni, annak kiemelten ajánlott egy nap eltöltése itt, hiszen rengeteg szép téma kínálja magát lencsevégre. Ráadásul az ősz színei, a legelésző állatok is hozzájárulnak a változatossághoz. A helyszínről tudakozni a visitRacos Facebook-oldalon is lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások