Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Cölibátus és szerelem kereszttüzében

Cölibátus és szerelem kereszttüzében Kultúra

Kísértés vagy belső parancs címmel jelent meg a baróti Tortoma Kiadónál Sikli László (1950), a nagyváradi Szent László-templom egykori plébánosának önéletrajzi ihletésű regénye. Sepsiszentgyörgyi bemutatóját október elsején tartották az unitárius templom tanácskozótermében, ahol a házigazda megtisztelő szerepe Benedek Mihály Józsefnek jutott.

Hirdetés
Hirdetés

A nyíltan vállalt családos állapota miatt hivatása gyakorlásától 2001-ben eltiltott katolikus pap a könyvében megdöbbentő őszinteséggel osztja meg másokkal, az egyháza által megkövetelt kötelező nőtlenséggel kapcsolatos tapasztalatait és véleményét. Mindenki életében bekövetkezik egy olyan pillanat, amikor kényszert érez, hogy megtegyen egy bizonyos lépést, mert egyszerűen nem tud másképpen cselekedni. És hogy ez jó vagy rossz irányba történik-e? – ezt a belső harangszóként működő, saját lépéseid értelmezését segítő lelkiismeret el fogja dönteni. De segítenek ebben odafentről is, és ez a két tény összefügg – hangzott a szerző válasza a beszélgetőtársnak regénye megírása okát firtató kérdésére.

Leszögezte továbbá, hogy nem a katolikus egyház lejáratásának szándékával ragadott tollat, hanem épp ellenkezőleg. A megoldás reményében világított rá egy létező, de asztal alá sepert, súlyos gondra. És ugyanakkor a saját, valamint sorstársai érdekében is, hiszen amíg nem mondjuk ki őszintén, ami bennünk kavarog, amíg nem vállaljuk fel, mik voltunk-vagyunk, addig nincs esélyünk, hogy javítsunk magunkon. Aki pletykát vél kihallani a soraiból, az rosszul értelmezi a könyvet. Az olvassa helyesen, aki érzi, hogy segíteni akar a művel, amint személy szerint magának is segített, mert megírása közben tisztultak a gondolatai, az összefüggések.

A szerzővel folytatott beszélgetés során az is kiderült, hogy önéletrajzi indíttatású regény ugyan, de kívüle az övével azonos sorsúak is helyet kaptak benne. Illetve ha van bátorságunk felvállalni, valamint kimondani a velünk történteket, ezzel nem csak magunknak, hanem másoknak is jót cselekedünk.

Az első rész főszereplője a cölibátus és szerelem kereszttüzében hosszú időn keresztül önmagát emésztő katolikus pap. Róla az író egyes szám harmadik személyben mesél, ezzel is jelezvén, hogy az általa gyakorolt létformával nem tud egyet érteni. A főhős kislányának a megszületése pillanatától azonban egyes szám első személyre vált, így üzenvén, hogy a szerelmet és annak gyümölcseit vállalóval viszont igen, hiszen jómaga is ekképpen cselekedett.

Isten segítségével ugyanis megvilágosodott, és különbséget tudott tenni pap és pap között; a Teremtőtől ajándékba kapott kegyelem birtokában cölibátusra, vagyis magányra vágyó kevesek, illetve azt egyházi kényszerként megélő, de szintén hivatástudattal rendelkező többség között. Hiszen a nőtlenségi fogadalom betartásával semmivel sem tudnak jobban szolgálni, mint például a családot alapított protestáns lelkészek, és az Úr sem követeli azt tőlük.

A kötet a sepsiszentgyörgyi K-Libris könyves üzletben (Csíki utca 5/A) vásárolható meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük