Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bukarestben mutatott be magyar nyelvű szentmisét Erdő Péter bíboros

Bukarestben mutatott be magyar nyelvű szentmisét Erdő Péter bíboros Kultúra

Magyar nyelvű szentmisét mutatott be vasárnap Bukarestben Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, aki homíliájában reményét fejezte ki, hogy lelki áldás lesz az őszi budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, ahol magyarok és nem magyarok átélhetik a közös ünneplés nagyszerűségét.

Hirdetés
Hirdetés

Az ünnepi szentmisét a bíboros a Minden Kegyelmek Édesanyjáról elnevezett, leginkább barátok templomaként ismert bukaresti belvárosi istenháza magyar közösségének meghívására celebrálta.     

Erdő Péter kifejtette: a szeptember 13. és 20. között zajló budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nagyszerű alkalom lesz, hogy a résztvevők „együttesen és szentségi módon” könyörögjenek Istenért, az egyház életéért, azért, hogy a „közöttünk csírázó isteni élet valódi képviselői és terjesztői legyünk”.     

Hozzátette, hogy a kongresszus alkalmából az egyéni és közösségi életben való megújulásért kell imádkozni, ami Isten csodálatos működéseként lehetséges, hiszen a szervező bizottság ezt a megújulást nem tudja megtervezni. A bíboros elmondta, Bukarestből is várnak híveket a budapesti egyházi eseményre.

Erdő Péter szombaton részt vett Aurel Perca új bukaresti érsek-metropolita ünnepélyes hivatalba iktatásán a Szent-József székesegyházban. Perca eddig a jászvásári egyházmegye segédpüspöke volt, Ferenc pápa őt nevezte ki novemberben Ioan Robu leköszönő bukaresti érsek utódaként, aki a kánonjog szerint életkora miatt nyújtotta be lemondását.     

A bíboros kifejtette, nagy örömmel tett eleget a szombati eseményre való meghívásnak, hiszen viszonozni akarta, hogy Ioan Robu 2003-ban hosszú utat vállalt téli időjárásban, hogy résztvegyen az ő esztergomi érseki beiktatásán. Mint mondta, ki akarta fejezni ezáltal az összetartozást, a katolikus testvériséget, illetve azt, hogy mindannyian a hívek közösségét szolgálják.     

Külön szerencsének nevezte a magyar szentmisére való meghívást, hiszen – mint mondta – nagyapja Bukarestben született, családi házzal is rendelkeztek. Az MTI kérdésére elmondta: a román fővárosban többször járt már, de először mutatott be magyar nyelven szentmisét.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 13., 18:36
    ÉRTÉKELÉS: 5

    A nagy Szentségimádásban azt sem kellene elfelejteni,hogy a csángó vidéken megtiltják a román papok a magyar misét, még szenteste is.Pont az olyanok mint az a bizonyos Aurel Perca. Itt volt a Pápa, de eggy szó sem esett arrol,hogy a Kárpátokon tul él eggy népcsoport akinek tilos a saját nyelvén imádkozni.