Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bomlott cimbalom

Bomlott cimbalom Kultúra

Március 3-án, kedden 13 órától a Kovásznai Művelődési Központ színpadán Bomlott cimbalom –Arany János ismeretlen arca címmel tart előadást Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze (képünkön).

„Ha egy költőből tanagyag lesz, fönnáll annak a veszélye, hogy a tankönyvek foglyává válik. Ennek viszont hosszú távon az a káros következménye lehet, hogy egy idő után elfogy körülötte a levegő, azaz: unalmassá válik – diákok és tanárok számára egyaránt. Ezért gondoltam arra, hogy megpróbálom kicsit »leporolni« Arany életművét, ha csak tucatnyi vers erejéig is.” – írja az Arany-versek – Széljegyzetek Arany Jánoshoz című kötetecskéje előszavában Lövétei Lázár László. Hogy mindenki ismeri Arany János nevét, az nem kérdés, s valószínűleg egy-két címet is fel tudnának sorolni: Toldi, Ágnes asszony és A walesi bárdok, Válasz Petőfinek… De az például kinek jutna eszébe, hogy készített „visszafordított” átiratot egy gyengének ítélt német fordításból az Ágnes asszonyhoz, hogy Petőfihez nem csak olyan fennkölt verset írt, mint a Válasz…? Hogy írt paródiát a Szózat szövegéből a kiegyezés utáni „magyarkodókat” kifigurázandó? Vagy akár az, hogy mennyi mindent adott egy „bemagolandó” szövegen kívül (foci)kultúránknak A walesi bárdok?

Hirdetés
Hirdetés

Marosán Csaba Arany János születésének 200. évfordulójára készített műsora úgy vezet végig Arany életútján, hogy egy eddig ismeretlenebb, derűsebb, humorosabb arcát villantja fel a költőnek, kiegészítve ezzel az iskolai Arany-képet. Mert ez is Arany!

Az előadásra a belépődíj: 5 lej.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük