Felhívás!

Alkotók, előadók válságban

Alkotók, előadók válságban Kultúra

A 2017 őszén alakult sepsiszentgyörgyi Térerő zenekar viszonylag rövid időn belül ért el jelentős sikereket, díjat díj után zsebelt be, karrierjük, népszerűségük töretlenül ível felfelé. A koronavírus terjedése miatti intézkedések okán viszont belassítottak, és ez a példa nem egyedi Háromszéken. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy miként vészelik át ezeket a válságos időket, hiszen nemrég mutatták be első lemezüket, amelyet most kellett volna, hogy népszerűsítsenek, ennek ellenére kénytelenek visszamondani koncertjeiket.

Kátai Judit, a tavaly rangos erdélyi tehetségkutatót megnyerő zenekar énekese lapunk kérdéseire elmondta, családja főképpen a zenéből, eseményfotózásból él, így a koronavírus terjedése miatt kialakult tiltások tükrében egyelőre nem tudják, mit rejt számukra a jövő.

– Nem aggódunk, viszont tény, hogy hirtelen változott meg minden: nemrég még a 25 év fölötti kategóriában kiosztott legszebb erdélyi magyar dal díját vehettük át a Felhőnjárók című dalunknak köszönhetően, illetve decemberben jelent meg első lemezünk, ezt népszerűsítettük volna, magyarán most bontottunk igazán szárnyat a csapattal, erre „pihenőmódba” kényszerültünk. Nemrég tudtuk meg, hogy a budapesti Barba Negra Music Clubban sorra kerülő koncertünket is el kell halasztani: itt az Ismerős Arcok vendégzenekaraként léptünk volna színpadra. Drukkolunk, hogy az újra kitűzött időpontig rendeződjön a koronavírus miatti felfordulás – magyarázta Judit.

Faggatózásunkra elmondta, egyelőre még nem érzik a helyzet súlyosságát, „még több a poén, mint a pesszimista hang”, persze elővigyázatosak, betartják a hatósági tiltásokat, ám továbbra is próbálnak, alkotnak.

– Kávétündérről írtam volna dalt, de az adott körülmények között azon gondolkodom, hogy a „karantén-tündérekről” szól majd a következő nótánk, ugyanis bármiről kezdünk el beszélgetni, előbb, vagy utóbb beleütközünk a körülöttünk zajló vírustémába. Online koncerten is gondolkodtunk, időközben láttuk, hogy megelőztek ennek a kivitelezésében, de továbbra sem adtuk fel a tervünket. Szomorú, hogy nagyon sok olyan alkotó van, akinek hosszútávon hatalmas érvágás lehet a koncertek betiltása: ha több hónapon át semmiféle bevételre nem tesznek szert, akkor az is kérdés lesz, hogy miből vásárolnak élelmet, nemhogy azon gondolkodjanak, hogy miként törlesztik majd a szolgáltatók számláit. Mi úgymond szerencsés helyzetben vagyunk, mert férjem nemrég az eseményfotózás, zenélés mellett bevállalt egy biztos munkahelyet is, így a család már nem 100%-ban szabadúszó – összegezett.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások