Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Karcolatok, törpék, rigmusok

Karcolatok, törpék, rigmusok Kultúra

Március első hetében mutatták be a kovásznai a Fábián Ernő Népfőiskola keretében dr. Török Sándor kardiológus főorvos Talán kék, karcolatok, törpikék, rigmusok című könyvét. A továbbiakban a könyv recenzióját ismertetjük, amelyet a balatonfüredi Szabó T. Attila fogalmazott meg a Kaleidoscope nevű tudomány-, művelődés- és orvostörténeti folyóirat számára.

Vannak értékőrző és vannak értékteremtő könyvek. Vannak könyvek, amelyek messze túlmutatnak önmagukon. Vannak könyvek, amelyeket nagyon sokféleképpen lehet olvasni. Vannak könyvek, amelyekről többeknek kellene tudni, mint ahány emberhez eljutnak.

A könyv címét a szerző családjának szánt ajánló sorai magyarázzák: „Aludni kéne nagyot … Az talán majd jót tesz. Ha szépet álmodnék, kedvem is már más lesz. A kéket fogom nézni. Csak a boldog kéket. Nem fogom kutatni a jövőt, sem a véget.”  Az író Török Samu és az orvos dr. Török Sándor közös jellemzője ez a „… csak a boldog kéket”.  Ez az alapállás már önmagában is emberpróbáló feladat egy olyan nemzedék számára, mely egy piros–sárga–kék világban – és éppen a magyar történelem egyik legviharosabb, 1956–1957-es tanévében – érettségizett Kolozsváron. (…)

Hirdetés
Hirdetés

A történetek szakmai (orvostörténeti, orvosetikai) értéke vitathatatlan. Egyrészt azért, mert a legtöbb írás olyan valós eseményről szól, melynek a szerző orvosként részese volt, másrészt azért, mert jellemzik az erdélyi ezredfordulós kórházi állapotokat és tanulhatnak belőle a felnövekvő orvosnemzedékek is.

A kötet történeti, dokumentumértéke ugyancsak nyilvánvaló. Történetei nem csak, és nem is elsősorban orvostörténeti értékűek, de a történelem elemi eseményei is – tehát a megélt történelem. Történelem alulnézetből.

A kötet írói értékei közül kiemelkedik Török Samu utánozhatatlanul fanyar, az értő olvasóra kacsintó humora. A partiumi írónak ez veleszületett tulajdonsága már diákkorában is kiütközött, de a közismerten csavaros eszű székely környezetben csiszolódhatott végleg egy sajátos stílussá. Ez teszi a könyvet irodalmi értékűvé. Egy könyvé, melyről többeknek kellene tudni, mint ahány emberhez a boltokon keresztül eljuthat majd.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük