Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Alkotni jönnek

Alkotni jönnek Kultúra

A Petőfi Kulturális Ügynökség Írórezidencia Programja a magyarországi helyszínek mellett 2022. októberétől üdvözölheti soraiban Sepsiszentgyörgy városát, mint első határon túli rezidens állomást.

Hirdetés
Hirdetés

A 2019-ben alapított Magyar Írórezidencia Program eddig nyolc, kulturális értékekben gazdag helyszínen, Pécsett, Debrecenben, Vajszlón, Vácrátóton, Nyíregyházán, Kapolcson, Pannonhalmán és Balatonfüreden fogadott hazai és külföldi írókat, költőket, műfordítókat. A három éve folyamatosan bővülő rezidenciahálózat nemcsak a magyar szerzők körében, hanem nemzetközi szinten is egyre népszerűbb. Számos külföldi alkotó fordult már meg az országban a programnak köszönhetően: osztrák, román, argentin, kazah, indiai, albán, szlovén, bolgár, koszovói, egyiptomi, amerikai és kirgiz szerzők választották alkotói szabadságuk helyszínéül a magyarországi városok egyikét.

Az Ügynökség hosszú távú célja, hogy további helyszínekkel, a Kárpát-medence egész területéről bővítse a programot. Ennek a célnak az első sikeres mérföldköve Sepsiszentgyörgy csatlakozása.

Az első író már meg is érkezett Sepsiszentgyörgyre, október 10. és 24. között a beregszászi származású, Bella István-díjjal elismert Lőrincz P. Gabriella alkot itt. A szerző egy mesekönyvet szeretne Sepsiszentgyörgyön befejezni, és tovább dolgozik kisregényén, valamint egy verses- és novellásköteten.

Kopriva Nikolett, a 26 éves, Debüt-díjas szerző novemberben lesz két héten át az erdélyi rezidencia lakója. Ő az Arcok a vásznon munkacímű verseskönyvét formálja tovább, emellett párhuzamosan dolgozik egy tinédzser kisfiúról szóló, szürreális hangvételű, novellafüzérekből álló prózaköteten.

A Magyar Írórezidencia Program folyamatosan várja azon magyarországi szerzők jelentkezését, akik Sepsiszentgyörgyön szeretnének eltölteni néhány hetes, ihlető erejű rezidensi időszakot. Weboldal: https://magyarirorezidencia.hu, Facebook: @magyarirorezidencia.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük