Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Akcióban a természet

Számos érdeklődő jelenlétében nyílt meg február 28-án a sepsiszentgyörgyi Vadászati Múzeumban a Transnatura Fotóklub természetfotósainak éves tárlata. A Vadon Egyesület elnökének, Demeter Jánosnak az egybegyűlteket köszöntő szavai után a kiállítást Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet szentgyörgyi kirendeltségének vezetője nyitotta meg.

A Transnatura tevékenységét több külföldi Balassi-fiókintézet vezetője is méltatta, ismert ugyanis a színvonal, amelyen dolgoznak, emelte ki Szebeni Zsuzsa, aki színháztörténészként a kiállított anyag szakmai méltatására férjét, Szebeni Szabó Róbert fotográfust, az MTI és a Nők Lapja munkatársát kérte fel, és az ő szavait idézte a verniszázson: „ A fény szerepe meghatározó a fotográfiában, ha tud élni vele az ember; és döntő szerepe van e tárlaton is. Az igazi türelemjáték megvárni a pillanatot, aztán lehet játszani mélységélességgel és ellenfénnyel. A megszerzett tudás tudatos használata teszi a képeket értékessé.”

Hirdetés
Hirdetés

A fotóklubnak jelenleg 27 tagja van, de folyamatosan gyarapodik. Tagjai többnyire háromszékiek, de brassóiak is csatlakoztak, újabban Marosvásárhelyről is érdeklődnek.
– Az ilyen klubokat többnyire éppen az tartja össze, hogy találkozóikon a tagok megosztják tudá­sukat egymással, hiszen mindenkinek más tapasztalata van a természetfotózásban: van, aki először vadászott, horgászott vagy sokat járt terepre munkája során, és csak később vett fényképezőgépet a kezébe – tette hozzá Demeter János, maga is kiállítóként. – Intenzív biológiai felkészültség is szükséges, tudni kell, milyen viselkedést mi előz meg; ha csak reagálsz a látványra, lekésed a pillanatot. Ma a természetfotó is az akcióra van kihegyezve.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük