Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ajánló

MINIÉVAD

Becsey-Imreh Noémi vizsgaelőadása volt a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen Shakespeare Othello című darabja, mely „tragédiája a tiszta szerelemnek, a becsületnek, a bizalomnak, a hiúságnak, az ürességnek, a szeretetlenségnek, a hamis kapcsolatoknak, a féltékenységnek, az önbizalom hiányának, az idegenség érzetének, a nagy embernek, a kis embernek – egy olyan világban, amelyben az emberi gonoszság határtalan és elpusztíthatatlan”. Az alkotók úgy vélik, ezt a tragédiát a gonosz maga rendezi: megírja a forgatókönyvet, kiosztja a szerepeket és ünnepélyesen fel is lép benne. Egy olyan őrült játék ez, amelynek tétje a felemelkedés és bukás, az élet és halál. Az előadást Sepsiszentgyörgyön, a Kamarateremben láthatják az érdeklődők ma 17 órától.

Ugyancsak ma este, 21 órától egy másik közismert Shakespeare-tragédia, a Macbeth is bemutatásra kerül a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjainak előadásában, Demeter Mark-Cristopher rendezésében. Az alkotók szerint a Macbeth fő témája a vágy ördögi köre: becsvágy, hatalomvágy, szexuális vágyak stb. Mint írják, ezek határozzák meg az ember cselekvéseit, viselkedését, de vajon meddig mehet el egy ember vágyai teljesítésében? Egyáltalán megéri-e üldözni a vágyainkat? Nyilvánvaló, hogy a shakespeare-i szövegek legalább olyannyira érvényesnek számítanak manapság is, mint megírásuk idején, de a fiatal alkotók szerint sűríteni kell ezeket. Az előadás végleges szövegkönyve az eredeti mű alig 30 százalékát tartalmazza, a problematika mégis maradéktalanul jelen van ebben a produkcióban – állítják.

SZERZŐI EST

Kedden 18 órától Verses újravilágok címmel kerül sor Fekete Vince költő szerzői estjére Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. Közreműködnek: Császár Katalin, a Plugor Sándor Művészeti Líceum fuvolatanára, valamint Máthé Izabella, a brassói Transilvania Egyetem Zenetudományi Karának elsőéves, fuvolaszakos hallgatója. Műsoron: Eugene Bozza Trois pièces című alkotása. A rendezvény házigazdája: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük