Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„A zenélés éltet”

„A zenélés éltet” Kultúra

Barbaró Attila a Junkies, a Zorall és a Ramones Mania zenekarok alapító gitárosa, dalszerzője, szövegírója. A zenésszel a kézdivásárhelyi Zorall-koncert után beszélgettünk.

– A Zorall tavalyi, rendkívül keményre sikerült Presszó Metál című lemezének ötlete tőled származott.

– Amikor nekiálltunk a lemezkészítésnek, gondolkoztunk, milyen stílus felé menjünk: próbálkoztunk kuplékkal meg hasonlókkal, de igazán nem állt össze, és akkor eszembe jutott a Presszó Metál. Mondtam a többieknek, mi lenne, ha metáldalokat csinálnánk, így elkezdtük összerakosgatni a számokat, és egész jól összejöttek.

– A Little Richard a Pantera Brokenjével összegyúrva nem akármilyen társítás…

– Az például turné közben, a buszban jött össze. Gondolkoztunk, miket lehetne még összerakni, hallgatgattunk számokat. Ezt a Pantera-dalt nagyon szeretjük, és a főriff dallamára beugrott a „Sohasem lehetett…” kezdő sor. Nem tudom már, kinek az ötlete lehetett, de így jött össze. Egy csomó ötletet a turnébuszon találtunk ki. Fejben megfogant a dolog, majd a koncert vagy turné végeztével lementünk a próbaterembe, megnéztük, és működött.

– A Junkies idén ünnepli 25. születésnapját, melynek apropóján új album jelent meg Negyedszázad kockázat és mellékhatás címmel…

– Nemrég jött ki az album, amelyre 13 régi dalt újra felvettünk, emellett hat új szerzeményt is rögzítettünk. Az alapkoncepció az volt, hogy egy Best of… album legyen. A régi dalokat azért vettük fel újból, mert egyrészt rengeteg kiadónál voltunk az évek során, az egyes felvételek a kiadók tulajdonában voltak, ezért bonyolult lett volna visszaszerezni, másrészt meg huszonöt év alatt sokat változott a technológia, és nem lett volna jó, ha egy akkori hangzású dalt odarakunk egy mai hangzású dal mellé, összevissza szólt volna a lemez. Emellett azt találtuk ki, hogy mindenki hozzon egy dalt. Ugyanis négy új számot terveztünk, de pluszba született még kettő, azokat meg nem akartuk lehagyni. Azért akartunk új számokat is rátenni, hogy megmutassuk, még aktívak vagyunk, vannak új ötleteink.

Hirdetés
Hirdetés

– Csupa új szerzeménnyel teli Junkies-album mikorra várható?

– Ez az év eltelik a huszonötödik évforduló megünneplésével. Most tavasszal turnézunk kicsit, nyáron egy csomó fesztiválon játszunk, aztán ősszel ismét turnéra megyünk. Új album? Ennyire előre még nem gondolkodunk.

– A Ramones Mania ismét koncertezik.

– Idén húszéves a zenekar, ennek alkalmából újra összeálltunk. A banda igazából nem oszlott fel, mi Hangyával (Lévai Hangyássy László – szerk.) kiszálltunk, mert nekünk a Zorallal, a Junkies-szal meg a Sing Singgel és a Pop84-gyel annyi koncertünk van, hogy arra már nem maradt idő. Riki (Riki Church, a Junkies basszusgitárosa – szerk.) vitte tovább új tagokkal, de a jubileum kapcsán újra összeálltunk, voltak fellépé­seink, és kaptunk további meghívásokat, úgyhogy még 1–2 koncert biztosan lesz.

– Milyen Barbaró Attila álomnapja?

– Azokat a napokat szeretem, amikor játszunk. Ha postára kell menni, meg a hétköznapi dolgokat kell intézni, az nekem mindig nyűg, tortúra. Örülök, ha van 1–2 olyan hétköznapom, amikor otthon nyugisan döglök a kanapén, megnézünk egy jó filmet a feleségemmel, és megiszunk egy pohár bort, de igazából a zenélés éltet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük