Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A zabolai tábor összehozza az embereket

A zabolai tábor összehozza az embereket Kultúra

Szombaton este gálaműsorral ért véget a Roy Chowdhury-Mikes Alapítvány által kilencedik alkalommal megszervezett Zabolai Népzene és Néptánctábor. Az öt nap alatt a bonchidai román, ördöngösfüzesi és széki táncokat sajátíthattak el a résztvevők, de népdalokat is tanulhattak, hangszer oktatásban is részesülhettek.

Hirdetés
Hirdetés

A keddi regisztrációs napon 140 személy jelentkezett be a tábor kilencedik kiadására. Naponta 250−300 személy fordult meg a táncoktatásokon a helyiekkel együtt.

– Az esti táncházakon ennél is többen vettek részt. A kastélynál például 400−500 személy volt jelen csütörtökön este. A résztvevőink 25%-át a magyarországiak tették ki, de jöttek Németországból is. A többség azonban innen, Erdélyből érkezett – mondta el Mátyás Szabolcs, szervező.

A jelentkezőknek még a regisztrációnál el kellett dönteniük, melyik csoportban szeretnének tanulni – kezdő, középhaladó, haladó. Eszerint zajlottak ugyanis az oktatások. A kezdő táncosoknak széki táncot tanított Stefan Bencze és Dobai Katalin. A középhaladók az ördöngösfüzesi lépéseket sajátíthatták el Fülöp Csaba és Golicza Bernadett segítségével. A haladók idén bonchidai román táncokat tanultak Tőkés Csaba Zsolt és Tőkés Edit vezetésével. Emellett minden nap volt népdaloktatás is Nyitrai Mariannával, de a hegedű, brácsa és bőgő rejtelmeit is lehetőség volt felfedezni, ebben az Üsztürü zenekar tagjai álltak rendelkezésre.

A délelőtti, délutáni oktatás mellett azonban bőven jutott idő a szórakozásra, ismerkedésre, kulturálódásra és persze táncházra is.

Szerdán például a Csángó Néprajzi Múzeumban tartott tárlatvezetést dr. Pozsony Ferenc, amit táncház követett. A tábor egyik fénypontja a pénteki napon történt. Ekkor ugyanis szekerekkel mentek át Székelytamásfalvára, a Thúry-Bányai kúriához. Ott a helyiek bográccsal fogadták őket, de vetített képes előadásban megismerhették a települést is, cserébe táncokat mutattak be, majd ismét táncházzal zárták a napot.

A talpalávalót több zenekar is biztosította mind az oktatások alatt, mind az esti táncházakon: Üsztürü zenekar, Heveder zenekar, Pali Marci és bandája, Ábri Béla és zenekara, Dezső Attila és bandája, valamint Oniga András és bandája.

Szombaton este 21 órai kezdettel végül gálaműsor zárta az idei tábort. A különböző csoportok az I-es számú Kultúrotthonban mutathatták be az öt nap alatt elsajátított táncokat.

– Számunkra ez már hagyomány, amely kötelez minket arra, hogy a továbbiakban is tető alá hozzuk. Összehozza a tábor az embereket, nemcsak erdélyieket, hanem a fél világot – hangsúlyozta a szervező.

Szombaton délelőtt elcsíptük az oktatáson Vargha Fruzsinát, Sepsiszentgyörgy alpolgármesterét és barátnőjét, Erdei Anitát, akik már évek óta aktív tagjai a tábornak, ha tehetik.

– Ifjú korunkban még megtehettük, hogy nyaranta csak 1−2 hetet töltsünk otthon, máskor tánctáborból tánctáborba utaztunk. Most már ezt nem tudjuk megengedni magunknak, sajnos azt sem, hogy egész hétre eljöjjünk, de azért igyekszünk bekapcsolódni – fejtették ki.

– Ezek a táborok örökre szóló élményeket, barátságokat adtak nekünk, néha szerelmeket, szakításokat. Itt kezdődött minden. És most sem kapcsol ki semmi más úgy, mint eljönni egy oktatásra, egy táborba, egy táncházra – hangsúlyozta Anita.

– A zabolai tábor családias. Nincs az a külföldi ismertsége, aminek köszönhetően ne hallanánk magyar hangot, csupán az anyaországiaktól. Itt még helyiek vannak nagyobb arányban, és szerintem ez az egyik sármja az itteni tábornak. Továbbá az is, hogy mind a szervezőknek, mind a résztvevőknek köszönhetően akkor is be lehet kapcsolódni, ha nem tudja az ember az egész hetet itt tölteni, mondjuk csak a hétvégét. Nagyon befogadó a közeg – emelte ki Fruzsina.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük