Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A sólyom szellemében

A sólyom szellemében Kultúra

Egyperces csenddel adóztak a szeptember 14-én elhunyt Wittner Mária emlékének Cey-Bert Róbert Gyula legújabb könyveinek sepsiszentgyörgyi bemutatóján, a Bod Péter Megyei Könyvtárban. Nem véletlenül, hiszen a szerzőjük nem csak tisztelője, hanem az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc idején, majd azt követően bajtársa volt a kommunista megtorlógépezet által első fokon halálra ítélt, a siralomházban kétszáz napot eltöltött hősnek.

Hirdetés
Hirdetés

Az eseményen elsőként Püski István szólt a jelenlévőkhöz, tömören bemutatván az édesapja által 1939-ben alapított, Cey-Bert Róbert Gyula könyveit is megjelentető Püski kiadót. Az író ezúttal sem a megszokott módon, hanem a megmaradásról és az ehhez elengedhetetlen istenhitről, hazaszeretetről, bátorságról, elszántságról szóló, rögtönzött előadás keretében ismertette az elmúlt három évben megszületett történelmi regényeit.

A bevezetőjében rámutatott, jelenleg az emberiség léte során már több alkalommal bekövetkezett korszakváltás idejét éljük. Ezek egyikét éppen őseink, a szkíták indították el, a ló általa házasításnak nevezett háziasításával, ami gyökeresen megváltoztatta és pozitív irányba terelte az élet addigi menetét, kiszélesítette a lehetőségeket. Az 1789-ben kirobbant francia forradalom is korszakváltáshoz vezetett, ezúttal viszont egy hazugságokra épülő szakadt a nyakunkba, amelynek romboló következményei jelenleg fokozódnak.

A korszakváltások általában nagy felfordulással, zűrzavarral, szenvedéssel járnak, és ez most sem lesz másképp, még világháború is kirobbanhat. Ám bízunk benne, hogy a tíz, húsz vagy harminc év múlva megszülető új éra az igazságé lesz, és elhozza a fogalmak valódi jelentéséhez való visszatérést. E remény jegyében születtek eddig megírt történelmi regényei – mondta a szerző.

A Sévresben 1920. augusztus 10-én aláírt békeparancs bizonyítja, Törökországnak ugyanazt a sorsot szánták az első világháború után, mint Magyarországnak. Ők viszont szembeszálltak a győztes nagyhatalmak akaratával, és fegyvert ragadva megakadályozták az országuk csúfos megcsonkítását. Erről a négyéves, több mint egymillió török életet követelő függetlenségi háborúról szól Cey-Bert Róbert Gyula Atatürk magyarjai című könyve, melyről dr. Bárdi László orientalista így nyilatkozott: „Gondolatokat ébreszt. Továbbgondolásra ösztökél. A jelenre, sőt a jövendőre vonatkozó megoldásokra inspirál.”

Fenn az égen hun nap ragyog, címet viselő kötete az ázsiai hun birodalom felemelkedésének folyamatát és fontosabb eseményeit tárja elénk. „Különösen nagy szakmai ajándék, hogy nem csupán az ókori hunokról kapunk árnyalt, gazdag ismereteket, hanem a korszak kínai politika- és kultúrtörténeti világa is megelevenedik előttünk” – olvasható Bárdi professzor méltatásában.

Attila sólyma című regényéből, az Árpád-házra keresztelt Turul nemzetség gondolkodásmódját ismerhetjük meg, ami az egyenes röptű sólyom, magasan szárnyaló eszméket ötvöző szellemiségéből fakad. Cey-Bert Róbert Gyula könyvei a világhálón rendelhetők meg.

Fotó: Sólymosi Incze Enikő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük