Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A mese örök

A mese örök Kultúra

Különleges ajándékban részesültek azok a gyerekek, akik jelen voltak Száva Csanád Kevin és a bűvös malom című, a kolozsvári Exit Kiadó gondozásában idén megjelent mesekönyve keddi bemutatóján a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. Ritkán adatik meg ugyanis egy emberpalánta életében, hogy a mesélő szemein át nyerjen betekintést egy varázslatos képzeletbeli világba. A szerzővel és a történeteinek egy-egy mozzanatát papírra álmodó Dávid-Kátai Eszter illusztrátorral Tamás Dénes író beszélgetett.

Hirdetés
Hirdetés

„Beleolvasva Száva Csanád költő, író, műfordító első meséskötetébe, újra megbizonyosodhatunk, hogy a meseolvasóknak nincsen meghatározott korosztálya és a mese örök” – fogalmazott a szép számban egybegyűlteket köszöntő házigazda, Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

„Meséi, gyermekversei megjelentek folyóiratokban, többek között a Napsugárban, valamint antológiákban. Kolozsváron él, sétál, kóborol és bóklászik” – írják a szerzőről a könyv fülszövegében. Ennek a felolvasója, Tamás Dénes kérdésére adott válaszából a csíkszeredai születésű (1979) Száva Csanádtól megtudhattuk, hogy Kolozsvár „kitüntetett helyet” foglal el az életében, hiszen ebben a városban volt diák, és ugyancsak itt él és alkot. A meseírás pedig esetében a valóságot átszűrő fantázia világában való „kóborlást” és „bóklászást” jelenti.

Amint kiderült, a szerző és méltatója régóta ismeri egymást, mindketten filozófiát végeztek Kolozsváron, és egy ideig a munkahelyük is egyazon intézményben, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karán volt, ahol Száva könyvtárosként dolgozott. A meseolvasás, meseszövés iránti vonzalma és annak gyakorlata a gyermekkorában gyökerezik, közölni viszont csak felnőtt, mondhatni érett fejjel kezdett. Nem véletlenül, ugyanis véleménye szerint ez egy nehéz és az átlagnál nagyobb felelősséggel járó műfaj, amelynek a műveléséhez fel kell nőni.

A sepsiszentgyörgyi illetőségű illusztrátorról a fülszövegben megfogalmazottakat szintén Tamás Dénes tolmácsolta. „Eszter reklámgrafikus és álmodozó, a mesék megálmodója és a látvány varázslója, olyan tolmács, aki mindenki munkájában a gyermeki lét lényegét és az anyaság erényét közvetíti korunk kusza kópéságára. Egy lánc darabkája, amely zavarba hoz, mint egy csendes májusi eső”. Ezeket a sorokat nem ő írta ugyan magáról, de gyermeteg felnőttként azonosulni tud a bennük foglaltakkal – jegyezte meg az érintett. Ugyanakkor azt is elárulta, hogy a meséket zsenge kora óta kedveli, így anyukaként sem okoz gondot a felolvasásuk, de a gyerekeivel kitalálni is szoktak különböző történeteket. Mindez képekként is megjelenik a képzeletében, ezért különösebb erőfeszítés nélkül lerajzolja.

Száva Csanád első mesekönyvét a méltatója különleges, a szokványostól eltérő, egy titokzatos világot költői érzékenységgel megjelenítő, felnőttként is olvasható kiadványként minősítette. Megállapításának igazát a jelen lévő népes gyereksereg már helyben visszaigazolta egy rövid részlet felolvasása után feltett kérdések özönével.

Fotó: Solymosi-Incze Enikő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük