Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A lényeg, hogy észrevegyük a témát

A lényeg, hogy észrevegyük a témát Kultúra

Csütörtökön nyitották meg a XXI. Nemzetközti Magyar Fotószalon című kiállítást Kovásznán, az Ignácz Rózsa-teremben. A tárlatot Magdó István, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének (MFVSZ) alelnöke méltatta. A kiállítás május 19-ig látogatható.

Miután bezárták a fürdővárosi oltópontot, az Ignácz Rózsa-terem újra régi pompájában tündököl, hosszú idő után az első kiállítást csütörtökön délután nyitották meg ott. A Nemzetközti Magyar Fotószalont évről évre a MFVSZ szervezi meg, a vándorkiállítást Kovásznán Magdó István, a szövetség alelnöke méltatta.

Hirdetés
Hirdetés

Mint mondta, minden évben 45 fényképet állítanak ki a beérkezett pályaművekből, a díjnyertes, okleveles fényképeken túl számos tehetséges művész alkotását. Évente 5 témában küldhetnek fotókat, idén az általános kategória mellett lehetett jelentkezni a Moholy-Nagy László halálának 75. évfordulójára nevet viselő, a Magyar nemzeti jelképek, a Természet-perspektíva, valamint a Barátom a bor kategóriákra.
– Hat országból küldtek be pályaműveket, 122 alkotó összesen 1441 fényképet. A legtöbb, ahogyan minden évben, idén is az általános kategóriába érkezett. Második helyen a természetfotók állnak, a legkevesebb művet pedig a Moholy-Nagy László kategóriájába küldtek – sorolta az alelnök.

Magdó István kifejtette, a világ számos pontján élő magyarokat foglal össze a szövetségük, nagyjából 180 tagot számlálnak jelenleg.

– Végignézve ezeken a fotókon, Márton Áron szavai jutnak eszembe, miszerint minden nemzet annyit ér, amennyi értéket saját magából ki tud termelni. Azt hiszem, mi, magyarok érünk valamit, ha ilyen képeket tudunk produkálni. Hozzátenném, szoktunk versenyezni világversenyeken, és mindig jól szerepelünk. Hatalmas fotósaink voltak ezelőtt is és manapság is, visszük tovább ezt a vonalat – hangsúlyozta.
Az alelnök meglátása szerint egy jó fénykép elkészülésében nem az a legfontosabb, hogy milyen fényképezőgépet használunk, hanem, hogy észre vegyük az előttünk heverő témát, ne csak nézzünk, hanem lássunk is.

A kiállításmegnyitón a Városi Művelődési Ház Neo-Gitár Alfa együttese zenélt, felkészítő tanáruk: Kurta Béla ny. zenetanár. A tárlat május 19-ig látogatható.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük