Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Méhek és virágok kapcsolata

Méhek és virágok kapcsolata Kultúra

A Tudástár előadássorozat április 14-i kiadásában a közönség Tófalvi Melinda Virágok, méhek, emberek kapcsolata című bemutatóját hallhatta a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban. A méhészeti termékek bemutatását kóstolási lehetőség követte.

Hogyan jönnek létre a méhészeti termékek, mit jelentenek a növényeknek ezek a termékek? Hát a beporzóknak? És hogyan szolgálják az embert a kaptártermékek? – ezeket a kérdéseket járta körül a Tudástárban Tófalvi Melinda, PhD méhész, aki családjával immár 30 éve méhészkedik Korondon, tizenkét éve főállású méhészként méhanyaneveléssel foglalkozik.

Hirdetés
Hirdetés

– A méhek energetikai tápanyaga a nektár, amit a virágok kínálnak. A fehérje eredetű táplálékukat a méhkenyérré alakított virágpor szolgálja, az egészségüket a propolisszal védik, ezen kívül csupán vízre van még szükségük. Az egész táplálkozásuk, életük a virágon alapszik – részletezte a méhész, kifejtve, hogy a virágoknak ugyanennyire szükségük van a méhekre, hiszen ők azok, akik a beporzást elvégzik, akik a szaporodásukért felelősek.

– Virágzáskor a növény fejlődése leáll. Addig megvalósította önmagát, kikelt, kicsírázott, felnőtt, és most készen áll arra, hogy ő is hátrahagyja az utódait. Ezt pedig rábízza a beporzó rovarokra. A földön lévő virágos növények beporzása 85%-ban a méheken múlik. Rengetegféle beporzó van, de mégis a zömét a méhecskék végzik – fejtette ki Tófalvi.

Kölcsönös bizalom, kölcsönös szolgálat, kölcsönös öröm jellemzi tehát a virágok és méhek kapcsolatát. Azért annyira különlegesek a méhek a beporzásban, és annyira fontosak a virágoknak, mert elköteleződnek, hűek a virághoz.

– Ha egy méhecske kirepül a kaptárból, és rászáll egy almavirágra, akkor ameddig a környezetében létezik almavirág, addig más virágra nem fog rászállni. Ez pedig hihetetlenül fontos a növényeknek, hiszen, ha az ibolyára szállna, akkor abból nem lenne kicsi alma. Ezért ők az alapvető beporzók. Így együtt, egymásnak ajándékozva évmilliókat, együtt fejlődve valóságos részévé váltak egymásnak – hangsúlyozta.

Fontos továbbá megjegyezni, hogy a mézelő növényeink mind-mind gyógynövények is egyben. A mi vidékünk pedig a gyógynövények bölcsője.

– Tudjuk nagyon sok termékről, mindegy, hogy Európa melyik részén vesszük, mert ugyanolyan a színe, az íze, az állaga. A méhészeti termékek nem ilyenek. Minden méhcsalád mézének más-más íze van. Ha ugyanolyan ízű lesz az a méz, amit Korondon gyűjtenek a méhek, mint amit Kézdivásárhelyen, akkor nagyon nagy baj van. Hiszen mindenhol másak a növények, más az illatjuk, aromájuk, színük – mondta Tófalvi, hozzátéve, hogy a méhészeti termékek bizalmi termékek, meg kell bízni a méhészben.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük