Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A kultúra hangja tölti be Sepsiszentgyörgy tereit

A kultúra hangja tölti be Sepsiszentgyörgy tereit Kultúra

Új fesztivállal bővül a sepsiszentgyörgyi kulturális paletta. A július 6-a és 9-e között esedékes SepsiClassic kiindulópontja az évek óta már működő hangversenyévad, amelynek kapcsán felmerült az igény, hogy távolabbról érkező, nemzetközileg elismert előadókkal lehetne bővíteni a komolyzene kedvelők számára a kínálatot. A részletekről Vargha Fruzsina alpolgármester, Ványolós-Albert Sarolta szervező és Lőfi Gellért szakmai tanácsadó sajtótájékoztató keretében számolt be.

Mint elhangzott, a szervezők azt remélik, ezzel az első alkalommal, ám minőségi kínálattal megszervezett fesztivállal különleges zenei és közösségi élményt tudnak biztosítani a városban és a régióban élők számára, továbbá a fiatalokat is szeretnék megszólítani. „Sepsiszentgyörgyön van rá igény, hogy a kultúra házhoz menjen, és a zeneileg sokszínű Európából közelebb jöjjön hozzánk, hiszen nem mindig és mindenkinek van lehetősége elmenni a távolabbi kulturális eseményekre. Ugyanakkor zenei tehetségekben is bővelkedünk, akik mindig fontosak a városnak, és Sepsiszentgyörgyön kitűnő zenei oktatásban lehet részük a fiataloknak. Bízom benne, hogy ez egy hagyományteremtő fesztivál lesz, ahová máshonnan is szívesen eljönnek majd a látogatók” – hangsúlyozta Lőfi Gellért, a fesztivál szakmai tanácsadója, majd bemutatta a fellépőket és a műsort. Kiemelte, szinte minden koncerten csatlakozik egy-egy helyi tehetség is a fellépőkhöz, akik különleges figyelmet érdemelnek.

Július 6-án, csütörtökön 19:30-tól a Kaganovskiy Virtuózok egy romantikus koncerttel, a Salut d’amour című produkciójával kezdődik a fesztivál a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. A kamarakoncertre való ráhangolódásban nagy szerepe lesz a kézdivásárhelyi tehetséges hegedűművész, Furus Ábel játékának.

Július 7-én Kolonits Klára Kossuth-díjas operaénekesnő A nyár virágai című szólókoncertje re szerepel műsoron 17:30-tól az Olt utcai Árkosi Kulturális Központban. Az énekesnőt Zsoldos Bálint zongoraművész kíséri, aki szólistaként és kamarazenészként is gyakori vendége a magyarországi és külföldi koncertéletnek. A produkcióban közreműködik még Keresztes Antónia énekes, a Plugor Sándor Művészeti Líceum 11. osztályos diákja. Az előadók a romantika nagyjaitól, Tchaikovskytól, Brahmstól és Griegtől gondosan válogatott repertoárját hallhatja majd a közönség. Szintén július 7-én, 19:30-tól a Krisztus király templom orgonája is megszólal Somogyi-Tóth Dániel nemzetközileg elismert orgonaművész és karmesternek köszönhetően, hozzá csatlakozik Kádár János Balázs sepsiszentgyörgyi klarinétművész.

A szombati nap teljes programjának a Székely Nemzeti Múzeum frissen felújított, de régi zenei hagyománnyal rendelkező Bartók-terme ad otthont. 17:30-tól Radnóti Róza zongoraművész Ligeti György világhírű magyar zeneszerző születésének centenáriuma alkalmából Ligeti 100 – Miniatúrák Bartók és Ligeti műveiből címmel ad zongoraestet. Előtte, Dénes Dorottya helyi tehetség örvendezteti meg gordonkajátékával a hallgatóságot.

19:45-től Veress Ábel kézdivásárhelyi zongoraművész és zenész barátai: Kiss Lucia cselló- és Kóbor Éva hegedűművész kamarakoncertje tölti majd be a teret. A program első részében Dénes Dorottya és Sebestyén-Lázár Regina helyi tehetségek lépnek fel. Műsoron: Bartók Béla: 1. Rapszódia; P. I. Tchaikovsky: a-moll zongoratrió. A kamarakoncerten Bogányi Gergely zongorajátéka is hallható lesz.

A nap fénypontja Bogányi Gergely magyarországi Kossuth-, Liszt- és Príma-díjas zongoraművész 20:45-től kezdődő szólókoncertje. Erre az alkalomra a művész magával hozza „Bogányi-zongora”-ként emlegetett különleges hangszerét. Nyitányként Sebestyén-Lázár Regina és Dénes Dorottya, a Plugor Sándor Művészeti Líceum végzős diákjai saját szerzeményt adnak elő, majd Bogányi Gergely és Veress Ábel zongoraművészek következnek négykezes zongoradarabbal.

A fesztivál utolsó napján, július 9-én 17:30-tól Szőcs Botond sepsiszentgyörgyi zongoraművész és barátai – Filip Zsombor gitár-, Csoma Attila tuba- és Mădălina Bourceanu énekművész –  kamarakoncertjére kerül sor ugyancsak a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében. A záróakkordot pedig a Temesvári Banatul Filharmónia szimfonikus koncertje képezi 19:30-tól a Krisztus király templomban. A nagy múltú, 60 tagú szimfonikus zenekar első alkalommal koncertezik Sepsiszentgyörgyön.

A jegyek 30-40 (kedvezményesen 15-20) lejbe kerülnek, elővételben az eventim.ro oldalon és a városi jegyirodában lehet beszerezni, de lehetőség lesz a helyszíni jegyvásárlásra is előadások előtt 30 perccel. A jegyiroda hétfőn és szerdán 8 és 16 óra között, kedden és csütörtökön 18, pénteken 15 óráig tart nyitva. A rendezvény teljes programja elérhető a sepsiclassic.ro oldalon és a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán.

Ványolós Albert Sarolta, a SepsiClassic szervezője kiemelte, ingyenes programok is lesznek a fesztiválon. Csütörtökön és pénteken 10 órai kezdettel Zsoldos Dávid zongoraművész és zenetörténész előadásain lehet díjmentesen részt venni a Művész Moziban. Pénteken, július 7-én 16:30-tól a Lilium Quartet klasszikus vonósnégyesének muzsikája fogja megörvendeztetni még a „gyanútlan” járókelőket is az Erzsébet parkban. Vasárnap szintén 16:30-tól, a csíkszeredai Clarinetto Kamarazenekar varázsol jó hangulatot a kellemes miliőbe. „Ingyenes, a komolyzenéhez kapcsolódó filmvetítésekkel is készülünk a Művész Moziban, a filmekről és a részletekről a későbbiekben részletesen adunk tájékoztatást” – közölte.

Fotók: Kristó-Gothárd Hunor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. június 28., 9:39
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Hát én nem mondom, kell a kultúra, sokkal fontosabb az ifjúság nevelésében, mint azt sokan gondolnák, de,, a gyanútlan járókelő” pénzével mégiscsak okosabban kéne bánni, mert mi nem vagyunk egy Kolozsvár kaliberű város, de még csak Nagyszebent sem közelítjük meg. Márpedig ezek a fesztiválok eurószázezrekbe is kerülhetnek és mindez, ismétlem, közpénzből egy olyan városban, ahol az alkalmazottak fele minimálbérből él! Én megértem, hogy egy – két nagy kaliberű rendezvénynek havonta otthont adunk, de itt lassan naponta történik ez meg, miközben fiataljaink munkahely hiányában vagy a jobb élet reményében kivándorolnak. Nem lehetne egyensúlyt teremteni valahogy a külcsíny és a valódi problémák orvoslása között?

 • User
  Dátum: 2023. június 28., 9:04
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Nagyszerű! És lassan, de biztosan sajátítsuk el a távolkelet ázsiai kultúra alapjait, mert fizetésemelés helyett inkább behozzák a tájidegen munkaerőt miközben a mieink elmennek. Pedig 500 éve ezt a hibát egyszer már elkövettük, dikk!