Felhívás!

A Kovászna megyei békák sorsát bemutató fotóval nyert díjat a magyar fotós

A Kovászna megyei békák sorsát bemutató fotóval nyert díjat a magyar fotós Kultúra

Idén is van magyar díjazottja a világ egyik leghíresebb sajtófotós versenyének, a World Press Photónak (WPP), Máté Bence már másodszor nyert díjat a Természet kategóriában, ezúttal a Kovászna megyei békák sorsát bemutató fotójával.

 
Máté Bence fotóján lábuktól megfosztott békák igyekeznek a felszín felé petéik között. Kovászna megyében dobták vissza őket a vízbe áprilisban. Étkezési célra általában tavasszal “aratják le” a békacombokat, amikor a hím és nőstény egyedek párzanak és petéket raknak. Előfordul, hogy a béka még él, amikor levágják a lábát. Évente körülbelül 40 millió dollárnyi békacombot értékesítenek szerte a világon.

A WPP-re idén 4 738 fotográfus 129 országból 78 801 fotóval pályázott, a kiállítás 143 képét három héten keresztül válogatta egy 21 tagú, riporterekből és szerkesztőkből álló, nemzetközi zsűri, amely végül 25 ország 43 fotóriporterét díjazta.

A nyolc kategóriában (általános hírek, környezet, természet, hosszútávú projektek, portré, hír, és sport, és az év képe, valamint új díjként az „Év képriportja”) szereplő képek mindegyike érzékenyen reagál a bolygónkat érintő eseményekre, változásokra, ami azzal jár, hogy időnként véres és megrázó látvánnyal kell megbirkózniuk azoknak, akik megtekintik a kiállítást.

Magyarországon idén is a Magyar Nemzeti Múzeumban lesznek láthatók a felvételek,  2019. szeptember 19-től október 23-ig. A tárlatot idén két kísérő kiállítás egészíti ki: a „Digital Storytelling” verseny díjazottjai mellett a nemzetközi karriert felmutató Borsi Flóra szürreális képeit is megtekinthetik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások