Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

„A honvágyat nem lehet megszokni”

„A honvágyat nem lehet megszokni” Kultúra

Kiss Ernő Zsolt Sepsiszentgyörgyön született, 15 évesen került Budapestre. Jelenleg Pomázon él feleségével és kislányukkal. A Madách Színház tagja, de estéről estére láthatjuk a nappalinkban a tévéképernyőn keresztül. Láthattuk az X-Faktorban, a Barátok közt-ben, mostanában pedig a Jóban rosszban című sorozatból lehet ismerős az arca. Munkájáról, Erdélyhez fűződő viszonyáról kérdeztük.

– Hogyan került Budapestre?

– ’99-ben költöztem Budapestre, ugyanis felvételt nyertem a Magyar Táncművészeti Főiskolára, így a gimnáziumot már ott kezdtem. A felvételinél még nem gondoltam bele, mi lesz, ha sikerül. Az események nagyon gyorsan zajlottak, és amire feleszméltem, már egy másik országban találtam magam, egy új és csodás szakma kapujában. Az iskolai évek után felvettek a Madách Színház tánckarába, táncművészként hosszú éveken át koptathattam a színpad deszkáit. Időközben egyre több énekesi feladat is megtalált, és már nem csak táncosként vehettem részt az előadásokon. Az utóbbi években már színészként lépek színpadra, és csinálhatom azt estéről estére, amit igazán szeretek.

– Milyen gyakran látogat haza Szentgyörgyre?

– A szakmámból adódóan sajnos elég ritkán tudok hazautazni. Az ünnepi időszak a színházban nagyon zsúfolt. Ilyenkor rengeteg előadásunk van, így szinte lehetetlen hazaugrani. Általában a nyári szünetben szoktunk hosszabb időt otthon tölteni. Az utazás legszebb pillanata mindig az, amikor Előpatak után meglátom az ismerős erdőket, dombokat. Olyankor érzem, hogy megérkeztem. Erdély és Sepsiszentgyörgy mindig is az otthonom lesz. Ezt a távolságot és a honvágyat nem lehet megszokni, csak megtanulni kezelni. Mindig megdobban a szívem, ha hazajutok. Lassan egy éve belekezdtünk egy családi vlogba, a Lopott időnk-be. Az élményeinket és tapasztalatainkat osztjuk meg a nagyvilággal a legnagyobb videomegosztó portálon, legyen szó egy családi programról, kiállításról, moziról vagy épp utazásról. Tavaly nyáron, amikor ismét hazalátogattunk, arra gondoltunk, leforgatunk egy videosorozatot az otthon eltöltött időről. Minden nap készítettünk egy videót az aznapi élményeinkről, hogy azok is megértsék és egy kicsit megérezzék Erdély varázsát, akik még nem jártak ott.

Hirdetés
Hirdetés

– Mesélne a Rocksuli című előadásról, amelyben Zöldi Larával együtt játszottak?

– A Rocksulit nagyon szeretem. Egy igazán pörgős darab, ami inkább hasonlít egy rockkoncertre. Én egy rocker karaktert játszom benne, Theót, akinek van egy nagyon klassz száma a darab elején, ami aztán többször is visszaköszön. Tulajdonképpen az én dalommal indul a darab, így már az elején megalapozzuk a hangulatot. A próbafolyamat nagyon izgalmas volt, már csak azért is, mert rengeteg fiatal kollégával dolgoztunk együtt. A darab lelkét ugyanis ők adják, akik végig zenélnek és énekelnek. Nagyon klassz csapat alakult ki, és külön öröm volt egy szentgyörgyi kolleginával színpadra lépni. Lara nagyon ügyes, csodálatosan énekel, és igazán erős tagja kis csapatunknak.

– Mit hozott az életébe a televíziózás és a sorozatok?

– A televízió világa merőben más, mint a színház. A kamera sokkal közelebb hozza a művészt a nézőhöz, ebből adódóan minden sokkal nagyobbnak is hat. Míg a színházban úgy játszunk, hogy akár a 20. sorban ülő néző is ugyanabban az élményben részesüljön, mint az első sorokban ülő társai, addig a kamera előtt ez sokkal intimebb. Más típusú játékot igényel, de ezt az ember megszokja, és külön tudja választani. Először a képernyőkön az X-Faktor tehetségkutató műsorban bukkantam fel, majd később a Barátok közt sorozatban eljátszhattam Lénárt Zalán szerepét. Ezekből az alakításokból nagyon sokat tanultam színészileg. Én ugye sosem jártam színészképzőbe, így igyekeztem autodidakta módon magamba szívni a tudást. Figyeltem a kollégáimat, és próbáltam ellesni a szakma fortélyait. A tévés szerepléseknek köszönhetően egyre többen felismertek az utcán is, de számomra a legértékesebb a tapasztalat és a tanulás. Egy napi sorozat forgatásai nagyon szigorú tempót követelnek, és éppen ezért rengeteget tanultam belőle, és nagyon megszerettem ezt a világot.

– Jelenleg melyik sorozatban szerepel?

– A Csillagvirág Klinika igazgatóját, Faragó Alexet alakítom a Jóban rosszban sorozatban. Ez egy egészen más karakter, mint amiket előzőleg játszottam. Egy nagyképű, öntelt, konfliktuskedvelő egyénről van szó, aki merőben más, mit az én személyiségem. Éppen ebből fakadóan folyamatos kihívások elé állít, és eljátszhatok benne olyan szélsőségeket is, amik amúgy a hétköznapokban teljesen távol állnak tőlem. A Jóban rosszban két színészével, Bugár Annával és Suhajda Dániellel, valamint a feleségemmel, Nyári Darinkával karöltve egy éve létrehoztuk a #nofilterlive élő lakástalkshow Facebook-műsorunkat. Azt tapasztaltuk, hogy a nézők nagyon sok esetben azonosítják a különböző karaktereket az őket alakító színészekkel. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy a közösségi hálót kihasználva, élő bejelentkezések kapcsán elindítunk egy olyan talkshow-t, ahol adásról adásra bemutatjuk a karakterek mögött lévő embereket. Beszélgetünk munkáról, sorozatról, magánéletről, és persze minden olyan dologról, ami a kedves nézőket foglalkoztatja. Mára már kialakult egy folyamatosan növekvő közösség, akik adásról adásra velünk tartanak.

Bartok Barbara

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások