Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kiállítás

Kiállítás Kultúra

A sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület a magyar feltalálók napja alkalmából második alkalommal szervez kiállítást, amelyet június 13-a és 16-a között tekinthetnek meg az érdeklődők.

Hirdetés
Hirdetés

A rendhagyó kiállítás megnyitójára az egykori dohánygyár épületének első emeletén kerül sor június 13-án. A tárlatot Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere nyitja meg, beszédet mond Csáky Ernő, a Székelyföldi Hírközlési Egyesület alelnöke. A kiállítás megnyitóját követően szakmai beszélgetésre kerül sor, meghívott előadó: Ravasz András, a látássérültek olvasását segítő Braille Comfort Pack feltalálója.

A látogatók azokkal a találmányokkal ismerkedhetnek meg, melyek feltalálói, meghatározó hozzájárulói magyarok vagy magyar származásúak voltak. A kiállítás ugyanakkor a magyar Nobel-díjasoknak is emléket állít.

A kiállítást felkeresők mikrobarázdás hanglemezeket hallgathatnak, diafilmeket nézhetnek, eredeti kattogó hangosfilm-vetítőt tekinthetnek meg, fehér-feketében videókazettákat, fadobozos rádiókészüléket, korabeli számítógépet, világrádió-készüléket, telefonközpontot vehetnek szemügyre. A régi idők találmányai mellett idén a modern eszközök is helyet kapnak: robotika, hagyományos repülőgép-modellek, drón repülők lesznek kiállítva, de a gyermekek egyik kedvenc játéka a Lego is helyet kap.

Az ismeretterjesztés és megemlékezés mellett, a rendezvény célja, hogy a látogatókkal megismertessék a korabeli távközlési és egyéb műszaki találmányokat, azok magyar és román feltalálóit, valamint a magyar származású Nobel-díjas tudósokat egy olyan környezetben, amely nem áll nagyon távol attól a kortól, amelyben ők alkottak.

A Sepsiszentgyörgyön működő Sepsi TeleTár eszközgyűjteményének köszönhetően, az interaktív tárlatvezetésen bárki kipróbálhatja a korabeli műszaki találmányokat, a szakemberek segítségével megismerhetik azok történetét, rendeltetését és használatát.  

A kiállítás csoportos tárlatvezetéssel tekinthető meg 2023. június 13–16. között a Kós Károly utca 21. szám alatt található egykori dohánygyár épületében. A csoportos tárlatvezetéshez ITT lehet időpontot foglalni. 

A kiállítást a Sepsi Teletár és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata szervezi, a Communitas Alapítvány támogatásával. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük