Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

170 éve volt a nyergestetői csata

170 éve volt a nyergestetői csata Kultúra

Mindent meg kell tenni a haza érdekében, bármi is történjen, mi, magyarok képesek vagyunk megmaradni és megerősödve fennmaradni, a magyar szabadságharc hőseinek áldozata nem volt hiábavaló, a székely katonák hite ma is erőt és irányt adó – hangsúlyozták a nyergestetői csata 170. évfordulója tiszteletére szervezett ünnepség meghívottai.

Csütörtök délután több százan vettek részt a megemlékezésen, amely a háromszéki Szilaj Hagyományőrző Egyesület lovashuszárainak közreműködésével katonai tiszteletadással és ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött. Házigazdaként mondott beszédet Szántó László, Csíkkozmás község polgármestere, majd Tuzson őrnagy leszármazottja, dr. Tuzson Bence, közszolgálatért felelős államtitkár beszélt, aki arra tett ígéretet, hogy felújítják a nyergestetői emlékművet.

Hirdetés
Hirdetés

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke arra emlékeztetett, a székelyföldi szabadságharcosok nem valakik vagy valami ellen, hanem valami mellett harcoltak: Székelyföldet és családjaikat akarták megvédeni. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója elmondta, a kerek évforduló alkalmával a Magyar Országos Levéltár munkaközössége honvédszobrot állíttatott, az eredeti nagyságban, székely honvéd határőrről mintázott, 250 kilogrammos alkotást a beregszászi Elek István levéltáros faragta ki. A temetőben felállított szobrot az ünnepség végén Tamás József, a gyulafehérvári egyházmegye segédpüspöke áldotta meg az újonnan felavatott kopjafákkal együtt.

Gy. Turoczki Emese

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük