Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódni kell!

Kapcsolódni kell! Gazdaság

Teltházas volt az Erdély Café sátor a női vállalkozók tusványosi előadásán, ahol Aczél Dóra, Ballok Ildikó és földink, a Kézdialbisban élő Berde Zsuzsanna képviselték a merész, önmegvalósító nőket. De nemcsak önmegvalósításra jó a vállalkozás. Hogy mi mindent lehet belőle nyerni a pénzen kívül, a meghívottak azt is elmondták Arros Orsolya RMKT (Romániai Magyar Közgazdász Társaság) -elnök kérdéseire felelve.

A bemutatkozó körben három teljesen különböző vállalkozói profilt ismerhettünk meg, három különböző régióból: Aczél Dóra, aki Nagyváradon él, egy vállalkozói készségeket fejlesztő magániskolát, a Grund School gondolatát dédelgeti, amelyet jövő tanévtől indítana, ám a számokkal való harcban férje támogatására számít. Berde Zsuzsanna férjével együtt már 15 éve döntött az alkalmazott lét feladása mellett, mindig több lábon állnak, voltak már termelők, most szolgáltatók, lézervágott termékeket árulnak webboltjukban és gravírozással foglalkoznak, megrendelésre. Ballok Ildikó, aki a Facebookon létrehozott Női vállalkozók Erdélyben csoport ötletgazdája, motorja (ő mozgolódósnak jellemezte magát) Olaszországban él, amúgy kolozsvári, gyakorlatilag végigzongorázta a lehetőségeket, termelt, szolgáltatott, tanácsot is adott, most éppen a világhálón kereskedik gyermek- és felnőttpelenkákkal.
Nem a pénzen van a fókusz, mondta Aczél Dóra, a közösség számára szeretne valami hasznosat, ám mint Ballok Ildikó hangsúlyozta, az jó, ha fókuszban van a pénz, vissza lehet forgatni, ez jelenti a sikert, hozza az elismerést is.

Ami a vállalkozó nőket illeti, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége felmérést készített körükben: kb. 30 százalékuknak a motivációja az önmegvalósítás volt, de mintegy 60% kényszervállalkozó, akik a gyerekek világrajövetele után döntöttek emellett az életforma mellett, miután rádöbbentek, hogy az alkalmazotti lét mellett a gyermekeiket gyakorlatilag más fogja felnevelni. A nők mint­egy 10%-a pedig a multikat hagyta ott olyan meggondolásból, hogy ott jelentéktelen porszemek voltak, s ők pedig ennél többet akartak maguk után hagyni. De azt, hogy a kényszerből mi származhat, ami nem jelenik meg az éves mérleg nyereségrovatában, Berde Zsuzsa foglalta össze: a gyerekeknek adott minta és a velük töltött idő, a szabadság, amely mindamellett, hogy esetleg szombat éjjel pizsamában kell dolgozni, a fontos dolgokban való részvételt is lehetővé teszi, valamint az életfogytig való tanulás.

Hirdetés
Hirdetés

Ballok Ildikó egyik legfőbb tanácsa – mindamellett, hogy a vállalkozó nők alapvető parancsa, hogy ne add fel – az, hogy kapcsolódni kell, megosztani az információt, ahogy tette ő is a csoportban, szembesült is emiatt a többiek értetlenségével. Ennek az volt a hozadéka, hogy sokakat inspirált vállalkozásra, gyakorlatilag megváltoztatta az életüket, de az is, hogy ő maga kapott inspirációt, új üzleti partnereket, lehetőségeket. Ezeket rámenősen ki is használja, szerinte a nőket meg kell tanítani korrekt áron eladni a termékeket – ez nem jellemző, általában aluláraznak – valamint értékesíteni, mert azt is túlgondolják. Ha magadért nem teszed meg, akkor a gyerekedért tedd meg! – biztatta az értékesítésre a jelenlevőket.

Ballok Ildikó meglátása szerint a biznisz olyan, mint a vitamin, fiatalon tart, ezért nem kell leállni, mert attól öregszik az ember, és ennek nem mond ellent az sem, amit Berde Zsuzsa mondott, hogy többször lehet olyan, hogy a nulláról vagy majdnem onnan kell kezdeni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük