Felhívás!

Zebra vagy szamár?

Erre a látszólag egyszerű kérdésre sincs egyértelmű, fekete-fehér válasz. Legalábbis Egyiptomban nincs, ahol a kairói állatkertet csalással gyanúsítják a látogatók. Az itt is látható fotóval alátámasztott vád szerint a zebrák kifutójába a vadaskert alkalmazottjai egy hamisított egyedet – csíkosra festett szamarat tettek közszemlére.

És bár első látásra tényleg zebrának tűnik a kerítés mögött kérődző barátságos négylábú, a tüzetesebb vizsgálattal zavarba ejtő jellemvonásokra lehetünk figyelmesek: a pofáján szétkenődött csíkozatra – fekete festékre, na meg a rövid, hegyes zebrafülhöz képest lenyúló, gömbölyűbb végű hallószervekre. Nem is csoda, ha kiszúrták, felismerték a csacsit a replikátumban a szemfülesebb látogatók.

 

 

Annak ellenére, hogy korábban is érték már cinkelésen,  az állatkert vezetője mindent tagad. Állítja, nem a zebrát, hanem a róla készült felvételt hamísították meg. Mohamed Sultan szerint a fenti felvétel egy lejárató szándékú fotómontázs, csalás, és kikéri magának a zebrahamisítás vádját.

Akárhogy is, a gyanús zebráról, vagy zebraillúzióról készült fotó komoly indulatokat váltott ki az internet népében, de még a helyi állatorvosok véleménye is megoszlott a valóság és látszat megítélésében. Nem ez az első eset ugyanis, hogy zebrát hamísítanak az arab országokban. 2009-ben Gázában is észleltek egy állatkertben álzebrákat, ott is átfestett szamarakkal próbálták becsapni a látogatókat.

 

 

(bbc)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások