Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

WHO: Európa nagyon lemaradt az intézkedésekkel

WHO: Európa nagyon lemaradt az intézkedésekkel Külföld

Európának nagyon fel kell gyorsítania a járványügyi intézkedéseket, és akkor esetleg elkerülhetők a tavaszihoz hasonló teljes lezárások – mondták az Egészségügyi Világszervezet szakértői hétfői online sajtótájékoztatójukon. Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti szakértője azt mondta, Európa jelenleg messze le van maradva a vírustól.

Hirdetés
Hirdetés

Nyugat-Európában az egyik legrosszabb helyzetben lévő ország jelenleg Belgium, robbanásszerűen nő az új koronavírusos esetek és a kórházban ápoltak száma is. Már olyan város is van, ahol a tünetmentes koronavírus-fertőzött orvosoknak és ápolóknak folytatniuk kell a munkát.

Egy hét alatt megkétszereződött az egy nap alatt regisztrált új esetek száma Franciaországban, a kormány újabb szigorításokról dönthet szerdán. A kormányt szakmailag támogató tudományos tanács elnöke azt mondta, a százezret is átlépheti naponta az új fertőzések valós száma.

Megkezdődött a betegek átszállítása a telített kórházakból a kevésbé érintett régiókba.

Spanyolországban a koronavírusos esetek összesített száma a hétvégén átlépte az egymilliót, az igazolt új fertőzéseké a napi ötvenezret. A kormány újra bevezette az egészségügyi veszélyhelyzetetet, valamint az egész országra kiterjedő éjszakai kijárási tilalmat.

Angela Merkel szerint Németország elveszítheti a helyzet irányítását, veszélyes a helyzet és minden nap számít – ez szivárgott ki a kancellár beszélgetéséről pártjának vezető politikusaival. Az egyik fő fertőzési gócnak számító Berlinben a hatóságok azt közölték, hogy kapacitások hiányában már csak a veszélyeztetett körben és az egészségügyi dolgozók között követik nyomon a vírus terjedését.

Olaszországban hétfő este több nagyvárosban is tüntettek a fokozatosan visszatérő korlátozások miatt. Torinóban, Rómában Milánóban, Nápolyban és Triesztben is sokan vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a kulturális és sportlétesítményeket érintő lezárások, valamint a vendéglátóipari korlátozások miatt. A pénteki nápolyi tüntetéssel szemben a hétfői tüntetések jobbára békések maradtak.

(euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük