Hirdetés
Hirdetés

WHO: a fertőzés exponenciálisan terjed

WHO: a fertőzés exponenciálisan terjed Külföld

Aggodalmát fejezte ki szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője a COVID-19 járvány gyors kiszélesedése és globális terjedése miatt. A járvány immár 205 országot és területet érint.

Hirdetés
Hirdetés

„Az elmúlt öt hétben az igazolt fertőzöttek száma közel exponenciálisan növekedett, az elmúlt héten megkettőződött a halálesetek száma” – mondta Genfben tartott virtuális sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szakosított ENSZ-szervezet főigazgatója. „A következő napokban elérjük a világban az 1 millió megerősített fertőzést és az 50 ezer halálesetet” – tette hozzá Tedrosz.

„Az első koronavírus okozta világjárványról van szó. Egységet kell alkotnunk, hogy felléphessünk az ismeretlen és veszélyes vírus ellen” – hangsúlyozta a főigazgató.

Bár Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában viszonylag kevés vírusfertőzött van, a COVID-19 járványnak súlyos szociális, gazdasági és politikai következményei lehetnek ezekben a térségékben – figyeztetett a WHO főigazgatója. Fel kell készíteni ezeket az országokat a tesztelésre, a fertőtlenítésre és az elkülönítésre, a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülők beazonosítására – tette hozzá.

Segíteni kell a kijárási korlátozások miatt munkájukat elveszítőket. Számos fejlődő ország számára nehéz a szociális programok beindítása.

Elkerülhetetlen, hogy hitelkönnyítéseket adjanak ezeknek az országoknak, hogy gondoskodni tudjanak az emberekről és megakadályozzák a gazdasági összeomlást – mutatott rá Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

„A WHO a betegek és az őket ápolók számára javasolja arcmaszk viselését” – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. „A maszkok is csak más védekezési eljárásokkal együtt hatékonyak” – mondta, hozzátéve, hogy a WHO továbbra is gyűjti „a bizonyítékokat” ahhoz, hogy felbecsülje a maszkok szélesebb körben történő viselésének a hatékonyságát.

A marylandi Johns Hopkins egyetem legfrissebb összesítése szerint a világban szerda estére 911 308 igazolt fertőzöttet tartottak számon, a halálesetek száma 45 497, a meggyógyultaké pedig 190 710 volt.

Az új koronavírust először a közép-kínai Vuhanból jelentették 2019. december 31-én. Azóta több mint 45 ezer embert ölt meg világszerte, háromnegyedüket Európában, és az ENSZ szerint az 1945 óta az emberiséget sújtó legsúlyosabb pandémia (világjárvány) most az Egyesült Államokat fenyegeti.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük