Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vadorzók végeztek Kenya egyetlen hófehér zsiráfnőstényével

Vadorzók végeztek Kenya egyetlen hófehér zsiráfnőstényével Külföld

Vadorzók végeztek Kenya egyetlen hófehér zsiráfnőstényével és borjával, tetemüket kedden találták meg a Szomáliával szomszédos Garissa megye egyik rezervátumában.

Hirdetés
Hirdetés

Hosszú keresés után akadtak rá a tetemekre az Ishaqbini Hirola rezervátum vadőrei. „Elpusztítása nagy csapás a közösségnek, amely óriási erőfeszítéseket tett az egyedülálló vadak védelmében, de egyben figyelmeztetés is, hogy nem hagyhatjuk abba” – írta közleményében Mohamed Ahmednoor, a rezervátum igazgatója.

Mint írta, fegyveres orvvadászok ölték meg a nőstényt és borját, amelyek világhírt hoztak az országnak és turistákat vonzottak az északi határ menti megyébe. A hófehér nőstényt 2017-ben fedezték fel a helyi rezervátumban. A tudósok megállapították, hogy szőre színét ritka genetikai  rendellenesség, a leucizmus okozza, mely gátolja, hogy a bőrsejtek pigmentet termeljenek.

A nősténynek tavaly augusztusban fehér hím borja született, ezzel háromra nőtt az ismert kenyai fehér zsiráfok száma. „A támadás után már csak egyetlen fehér zsiráf maradt, egy bika. Nagy veszteség a genetikai kutatások számára és a turistáknak is” – írta Ahmednoor.

A becslések szerint Kenyában majdnem 29 ezer zsiráf él, fennmaradásukat betegségek, az orvvadászat, élőhelyük zsugorodása és a klímaváltozás is fenyegeti.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük