Hirdetés
Hirdetés

Uniós biztos: az energiapiaci viszonyok fenntarthatatlanok

Uniós biztos: az energiapiaci viszonyok fenntarthatatlanok Külföld

Rendkívüli feszültségek vannak az energiapiacon, a helyzet nem fenntartható, koordinált uniós szintű beavatkozásra van szükség – jelentette ki Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament plenáris ülésén.

A biztos az Uniós válasz a növekvő európai energiaárakra című vitában kifejtette: a bizottság javaslata szerint az áramfogyasztást csökkenteni kell annak érdekében, hogy nagyobb egyensúlyt álljon be a piacon. Az uniós tagállamoknak kötelező célként kell megszabni, hogy csúcsidőben mérsékeljék az energiafogyasztást, csökkentve ezáltal a villamosenergia-termelésre nehezedő nyomást, a gázfogyasztást is, ami pozitív hatást gyakorol majd az árakra.     

Hozzátette: az EU rugalmasságot biztosítana a tagállamoknak, hogy az általuk megfelelőnek ítélt intézkedéseket megtervezzék.

Mint mondta, a gyakran a magas költséghányaddal működő termelők határozzák meg a teljes áron értékesített villamosenergia végső árát, ebből az alacsonyabb költségen áramot előállító vállalatok profitálnak, de a végső fogyasztók nem kapják meg ezt az előnyt. Az alacsony széndioxid-kibocsátású technológiák díjazására vonatkozóan uniós szintű korlátot vezetne be a bizottság. Hozzátette: a nagy haszonhoz jutó cégek bevételeiket a szolidaritás jegyében vagy tiszta energiába fektethetik vagy támogathatják a kiszolgáltatott iparágakat.

Simson hangsúlyozta: nincsen csodafegyver arra, hogy az árak visszatérjenek a háború előtti szintre, de egy célzott intézkedéscsomag képes lesz segíteni az embereken. Mint mondta, a testület azt is vizsgálja, hogy erősebb beavatkozással hogyan lehet alacsonyabb árakat elérni, úgy hogy az ellátás is biztonságban maradjon.

Hozzátette azt is, hogy az európai árplafon mérsékelné a manipulációt ellen, de ennek a negatív hatásait még elemezni kell egyes tagállamokban.

(forrás: MTI, fotó: Pinti Attila)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük