Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Új-Zélandon egy hónappal elhalasztották a parlamenti választásokat

Új-Zélandon egy hónappal elhalasztották a parlamenti választásokat Külföld

Új-Zélandon a kormány egy hónappal elhalasztotta a parlamenti választásokat a koronavírus-járvány második hullámának kitörése miatt. A voksolással egy időben népszavazást tartanak az országban az eutanázia és a marihuána legalizálásáról.

Hirdetés
Hirdetés

Új-Zélandon a kormány egy hónappal elhalasztotta a parlamenti választásokat a koronavírus-járvány második hullámának kitörése miatt – jelentette be Jacinda Ardern miniszterelnök hétfőn. A voksolást eredetileg szeptember 19-én tartották volna meg, helyette október 17-én lesz. Noha a választási bizottságnak az volt a véleménye, hogy a választásokat biztonságosan meg lehet tartani az eredeti időpontban, Ardern a hétfői sajtótájékoztatóján közölte: figyelembe vette a várható részvételi arányt és a választókkal szembeni igazságosságot is.

Bár a mindenkori kormányfő joga meghatározni egy időintervallumon belül, hogy mikor legyen a voksolás – most november 21-éig bármikor megtartható –, Ardern a döntés előtt konzultált a többi pártvezetővel. Hozzátette, hogy többször nem fogják elhalasztani a voksolást. A közvélemény-kutatási eredmények alapján Ardernt várhatóan újraválasztják. A parlamenti voksolással egy időben népszavazást tartanak az országban az eutanázia és a marihuána legalizálásáról.

Pénteken hosszabbították meg a legnagyobb város, Auckland vesztegzárát a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt. Ardern akkor azt mondta, hogy a karantén még legalább 12 napig tart, és a cél az, hogy Új-Zéland ismét vírusmentes legyen.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük