Felhívás!

Trumpot már hétfőn kiengedhetik a kórházból

Trumpot már hétfőn kiengedhetik a kórházból Külföld

Donald Trump amerikai elnök egyre jobban van, és már hétfőn kiengedhetik a kórházból – jelentette be vasárnap Washingtonban az őt kezelő orvoscsoport.

A doktorok elmondták, hogy az elnök életjelei stabilak, péntek reggel óta nincs láza, a véroxigénszintje 98 százalékos. Beszámoltak arról is, hogy amióta megbetegedett, Trumpnak két alkalommal esett a véroxigénszintje, az egyik ilyen péntek reggel volt, amikor a testhőmérséklete is magas volt, és akkor kapott oxigént.

A 74 éves Trumpot továbbra is remdesivirrel kezelik, emellett szteroid hatóanyagú dexametazont is kap – tudatta Sean Dooley. „Ma jó érzi magát, felkelt, és sokat mozgott” – mondta az elnökről a csapat egy másik tagja, Brian Garibaldi.

„Az a cél, hogy egyen, igyon, minél többet legyen kint az ágyból, hogy mozogjon és jobban érezze magát” – tette hozzá az orvos. „Bízunk abban, hogy akár hétfőn elhagyhatja a kórházat, és a kezelés a Fehér Házban fejeződhet be” – foglalt állást Garibaldi.

Trump péntek hajnalban jelentette be, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje, majd nem sokkal később elővigyázatosságra hivatkozva kórházba vonult.

Magyarázkodik Trump orvosa

Sean Conley, az amerikai elnök orvosa vasárnap sajtótájékoztatón elismerte, hogy korábban a valóságosnál rózsásabb képet próbált festeni Trump állapotáról.

Orvosainak vasárnapi sajtótájékoztatója röpke tíz percig tartott, és az AP amerikai hírügynökség szerint többször megkerülték a választ, amikor az elnök állapotáról szóló korábbi tájékoztatások ellentmondásaival szembesítették őket az újságírók. Kitérőn feleltek arra a kérdésre is, hogy mit találtak az elnök tüdejének képernyős vizsgálatakor.

„Néhány várható jelet láttunk, de semmi olyat, amely komoly klinikai aggodalomra adna okot” – mondta Conley. Hogy pontosan mit értett „várható jeleken”, azt nem volt hajlandó részletezni.

A vírus gyakran tüdőgyulladást okoz és más károkat a légzőszervben, amelyeknek látható jelei vannak még mielőtt a fertőzött nagyon rosszul lenne.

Trump ugyanakkor vasárnap este kiautózott a kórházból, hogy integetve üdvözölje az épület előtt összegyűlt híveit.

„Nagyon érdekes utazás volt. Sokat tanultam a koronavírusról. Ez az igazi iskola. Nem az olvassuk el a könyveket fajtájú” – mondta Trump videóüzenetében.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.