Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több mint félmillió román állampolgár él az Egyesült Királyságban

Több mint félmillió román állampolgár él az Egyesült Királyságban Külföld

Elérte a 10 milliót azoknak a személyeknek a száma, akik jelenleg Angliában és Walesben élnek, de nem az Egyesült Királyságban születtek. Az Angliában élő román állampolgárok száma is jelentősen nőtt az elmúlt tíz évben.

A londoni statisztikai hivatal szerdán közölt és a dpa által idézett adatai szerint 2021-ben 539 ezer romániai születésű lakos élt Angliában és Walesben, míg 2011-ben mindössze 80 ezren. Ez 576 százalékos növekedést jelent, ami elsősorban az uniós munkavállalási korlátozások 2014-es feloldásával magyarázható.

A statisztikai adatok szerint 2011-től 2,5 millióval nőtt az Egyesült Királyságon kívül született, de jelenleg ott élő lakosok száma.

Közülük a legtöbben, 925 ezren Indiából érkeztek, ők teszik ki az ország lakosságának 1,5 százalékát.

Ezzel párhuzamosan az Írországban születettek száma a 2011-es 407 ezerről 2021-re 325 ezerre csökkent.

A statisztikai hivatal vezetőhelyettese, Jon Wroth Smith elmondta, a népszámlálási adatok rámutattak arra, miként változott a népesség összetétele a Brexit és a világjárvány hatására az elmúlt évtizedben. „A változáshoz lényegesen hozzájárultak a romániaiak, de az Indiából, Pakisztánból és Lengyelországból, valamint a dél-európai országokból, például Olaszországból érkezettek számának növekedése is erősített ezt a tendenciát” – magyarázta a szakember. 

forrás: Agerpres

fotó: pixabay.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük