Hirdetés
Hirdetés

Több mint 48 év után kapott vissza egy kikölcsönzött könyvet egy angol könyvtár

Több mint 48 év után kapott vissza egy kikölcsönzött könyvet egy angol könyvtár Külföld

Több mint 48 év után kapott vissza egy kikölcsönzött könyvet egy angol könyvtár Kanadából, a becslés szerint 6170 fontra (35 ezer lejre) rúgó késedelmi díjat elengedték.

Hirdetés
Hirdetés

A kanadai Brit Kolumbiában, Port Moodyban élő Tony Spence a dél-londoni Tooting városrész könyvtárából vette ki Richard Brautigan Egy déli tábornok nyugatról című regényét 1974 elején. A könyvtárban, ahol nem találták nyomát a kölcsönzésnek, szerencsére a maximális késedelmi díj 8,5 font.

“Úgy döntöttem, visszaküldöm, mivel hiszek a könyvtárakban és támogatom őket. Arra is gondoltam, hogy a könyvárosok talán nevetnek egyet, amikor megkapják. Úgy tűnik, tényleg ez történt” – mondta el a BBC-nek a nyugdíjas bíró.

A Wandsworth könyvtár azt közölte, meglepődtek és örültek a visszaküldött könyvnek.

“Még jobban megdöbbentünk, amikor megláttuk, hogy a regényt 1974-ben kölcsönözték ki, és nagyjából 48 évet és 107 napot késett” – tette hozzá a könyvtár egy szóvivője.

A Vancouverhez közeli Port Moody több mint 7500 kilométerre fekszik Tootinghoz. A könyvtárosok nem tudták megerősíteni, hogy a legnagyobb késedelemmel visszavitt könyvről van-e szó, mivel a kölcsönzéskor még nem volt számítógépes rendszerük.

A kölcsönzésnek sem volt nyoma egészen hétfőig, amikor a feladó és kísérőcédula nélkül elküldött regényt meghozta a postás.

A yorkshire-i Bingley-ben felnőtt Spence a BBC-nek elmondta, hogy a könyvet nemrég találták meg magazinokkal együtt egy dobozban.

“Nem tudom, hogy került oda, és azt sem értem, miért tartottam meg. Terveztem, hogy beteszek a csomagba egy cédulát, de sajnos teljesen elfelejtettem” – mesélte.

Richard Brautigan 1964-ben kiadott regénye “a hippinemzedék hangján szólalt meg” a Washington Post méltatása szerint, mely az író 1984-ben, 49 éves korában bekövetkezett halála alkalmából jelent meg.

A könyvből csak 743 példány kelt el – írta a Rolling Stone 1985-ben, a cikket később feltették az internetre. Ahogy Brautigan barátja és írótársa, Don Carpenter mondta a műről: “elpusztult, mint egy eltaposott csótány”.

Több mint kétmillió kelt el a következő regényéből. A Pisztrángfogás Amerikában az 1960-as évek ellenkultúrájának irodalmi hősévé tette Brautigant – írta a Washington Post.

A könyvtár késedelmi díja napi 25 penny az első héten, ezután napi 36 penny.

“Nagy örömünkre a könyv olyan jó állapotban jutott vissza hozzánk, hogy ha akarnánk, visszatehetnénk a polcra. A körülményekre tekintettel elengedjük a késedelmi díjat” – mondta a szóvivő.

Hozzátették, remélik, az olvasó élvezte a regényt, és arra kérték, lépjen velük kapcsolatba, hogy személyesen köszönhessék meg neki a gesztust.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük