Hirdetés
Hirdetés

Több mint 100 fenyegetett állat- és növényfaj élőhelyét érintik súlyosan az ausztráliai bozóttüzek

Több mint 100 fenyegetett állat- és növényfaj élőhelyét érintik súlyosan az ausztráliai bozóttüzek Külföld

Több mint 100 fenyegetett állat- és növényfaj természetes élőhelyének legalább 50 százalékára kiterjednek az Ausztráliában tomboló bozót- és erdőtüzek, amelyek az érintett fajok egy részének a kihalását is okozhatják – derült ki az ausztrál környezetügyi minisztérium előzetes elemzéséből.

Hirdetés
Hirdetés

A mutatók szerint egy pók-, egy erszényes- és 47 növényfaj élőhelyének legalább 80 százalékát érintik a tüzek.

A szakemberek szerint a legsúlyosabb helyzetben lévő emlős a Sminthopsis aitkeni nevű apró, egérszerű erszényesfaj lehet, amely az ausztráliai Galápagos-szigetekként is emlegetett Kenguru-szigeten honos. A Dél-Ausztrália szövetségi állam partjainak közelében fekvő sziget több mint fele vált a lángok martalékává az elmúlt hetekben.

A jelentés szerint további 65 fenyegetett faj, köztük az Ausztrália délkeleti csücskén előforduló hosszú lábú potoró és a Kenguru-szigeten honos barna fejű hollókakadu feltételezett és ismert élőhelyének 50-80 százaléka esik a bozóttüzek sújtotta térségbe.

Ezen kívül 213 fenyegetett faj természetes élőhelyének 10-50 százalékát veszélyeztetik a lángok.

Az Ausztrália déli és keleti részében tomboló bozóttüzek által érintett fenyegetett és költöző fajok előzetes listáján 272 növény-, 16 emlős-, 14 béka-, kilenc madár-, hét hüllő-, négy rovar-, négy hal- és egy pókfaj szerepel.

Kutatók korábban arra figyelmeztettek, hogy az érintett fajok egy része akár ki is pusztulhat a tüzek nyomán.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük