Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több ezer román állampolgár rekedt az osztrák-magyar határon

Több ezer román állampolgár rekedt az osztrák-magyar határon Külföld

Csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki kedd délben Hegyeshalomnál a közúti határátkelő osztrák oldalán. Több mint 3.500 román állampolgár vesztegel a határon, miután Magyarország lezárta határait a külföldi állampolgárok előtt a koronavírus-járvány korlátozása érdekében.

Hirdetés
Hirdetés

Magyarország területére csupán a magyar állampolgárok léphetnek be, ugyanakkor a teherforgalom is biztosított.

Ez igen érzékenyen érinti azt a rengeteg román és bolgár vendégmunkást, akik Németországból és Franciaországból indultak útnak hazafelé. A nickelsdorfi határátkelőnél ugyanis feszült a hangulat az osztrák közmédia burgenlandi tudósítója szerint: „Fogyóban a vizük, fogyóban az élelmük, és miután már órák óta itt várakoznak, nem tudják, mitévők legyenek.” A Kurier szerint bár kedden délelőtt nyugodt volt a helyzet, a hajnali órákban blokádot alkottak az átkelni nem tudó románok és bolgárok.

A délelőtti órákban a teherautókat leterelték az autópályáról egy kisebb határátkelő felé, amin keresztül zavartalanul folyhat tovább az áruforgalom. Azonban a személyautók előtt továbbra is zárva maradnak a határátkelők, ami tanácstalanul hagyta a Románia és Bulgária felé utazókat.

Az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről azt jelentette: a nem magyar állampolgárok éjfélkor még visszafordultak az osztrák magyar határtól, de most nem hajlandók elhagyni a sorokat.

A magyar rendőrök jelenleg az osztrák határhoz közelebb, az útlevél-kezelőhelytől négyszáz méterre álltak fel, így próbálva visszafordítani az elsősorban román, bolgár és szerb rendszámú autókat.

Körülbelül 60-70 ember kiszállt az autójából és dél óta a belépésre jogosult kamionok forgalmát is elállják, ezzel próbálva elérni, hogy átengedjék őket a határon – hangzott el a műsorban.

Hozzátették: a belépésre nem jogosultak legtöbbje vendégmunkás, többnyire Németországban és egy részük Franciaországban dolgozott, és valószínűleg a határnál szembesültek azzal, hogy Magyarország lezárta határait a külföldiek előtt.

Humanitárius folyosó megnyitását kérte a román külügyminiszter

Humanitárius folyosó megnyitását kérte Szijjártó Pétertől kedden Bogdan Aurescu román külügyminiszter, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, akik a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál akadtak el.

Aurescu telefonon kért segítséget magyar kollégájától, arra hivatkozva, hogy szerinte nem volt elegendő idő az intézkedés bejelentése és életbe léptetése között.

A bukaresti külügyminisztérium tájékoztatása szerint a magyar külgazdasági és külügyminiszter megígérte, hogy a magyar hatóságok kivételesen, egyszeri alkalommal, a lehető legrövidebb időn belül lehetővé teszik a román állampolgárok hazautazását Magyarországon keresztül, miután ennek részleteiről megállapodnak egymással a két ország illetékes belügyi szervei.

Ugyancsak kedden Iulia Matei külügyminisztériumi államtitkár is megbeszélést folytatott az ügyben Magyarország bukaresti nagykövetével, Zákonyi Botonddal, és Románia budapesti nagykövete is kérte a helyzet rendezését a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárával, Kumin Ferenccel folytatott egyeztetésen.

Magyarország hétfőn éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt jelentette be az Országgyűlésben. A jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. A korlátozás csak a személyforgalomra vonatkozik.

Szijjártó: egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak az éjjel

Kedden éjjel egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi Facebook-bejegyzésében.

A tárcavezető kifejtette: a nap folyamán többször is egyeztetett telefonon a bolgár és a román külügyminiszterrel, akik azt kérték, hogy Magyarország tegye lehetővé az Ausztriában rekedt bolgár és román állampolgárok hazatérését.

Szijjártó Péter kiemelte: „számunkra az elsődleges szempont a magyar emberek egészségének megvédése, ezt a célt szolgálják a határvédelmi intézkedéseink is”. Mindezt figyelembe véve, a ma éjszaka folyamán egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon, hazatérésük érdekében – közölte. Hozzátette: a részletekről a rendőrfőkapitányok megállapodtak.

A külügyminiszter hangsúlyozta: ezzel együtt Magyarország elvárja, hogy mind a román, mind a bolgár hatóságok értesítsék saját állampolgáraikat a magyar határvédelmi intézkedésekről, arról, hogy Magyarország területére csak magyar állampolgár léphet be személyi forgalom keretében.

Kitért rá: az osztrák hatóságoktól pedig elvárják, hogy tartsák fenn a rendet a határ osztrák oldalán és tegyék lehetővé a magyar állampolgárok és a teherforgalom számára a határátkelőhely használatát.

22 órától indulhatnak el Románia felé

Romániai idő szerint kedden 22 órától indulhatnak útnak a jelenleg az osztrák-magyar határnál várakozó román állampolgárok; a humanitárius folyosó szerdán 7 óráig lesz nyitva – jelentette be kedd este Karl Nehammer osztrák belügyminiszter.

Miután Magyarország lezárta határait a külföldiek előtt, nagy problémák adódtak a határátkelőknél, ezek megoldása érdekében nyitják meg a humanitárius folyosót – mondta sajtótájékoztatóján a miniszter.

Nehammer azt mondta, hasonló gondok adódtak az osztrák-német határon is, állítása szerint 15-20 kilométeres sorok alakultak ki a subeni határátkelőnél is.

(MTI/Index/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások