Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tervezett műtétnek vetették alá Ferenc pápát

Tervezett műtétnek vetették alá Ferenc pápát Külföld

Ferenc pápa vasárnap délután a római Gemelli-klinikára ment, ahol előre időzített sebészi beavatkozásnak vetették alá – közölte a szentszéki sajtóközpont vasárnap.

Hirdetés
Hirdetés

A néhány soros közlemény szerint az 84 éves egyházfőnek vastagbél-divertikulózis, más nevén bélfali sérv miatt volt szüksége az operációra.

Olasz hírügynökségi értesülések szerint a műtétet vasárnap végrehajtották, és a beavatkozás sikerrel zárult. A pápát altatták. Az Ansa hírügynökség úgy tudja, Ferenc pápa az éjszakát a kórházban tölti.

A sebészi beavatkozást Sergio Alferi orvosprofesszor és munkatársai végezték.

Matteo Bruni szentszéki szóvivő vasárnap éjfél előtt közleményben tudatta, Ferenc pápa jól van a műtét után. Bruni részletekbe nem bocsátkozva arról is tájékoztatott, hogy a 84 éves egyházfő szervezete „jól reagált” a beavatkozásra.

A La Repubblica napilap és más hírportálok szerint a műtét többórás volt, és a pápa legalább öt napig kórházban marad.

A pápák kórházaként ismert Gemelli katolikus klinika Vatikánváros közelében található. Szemtanúk szerint Ferenc pápa a vasárnap délben mondott Úrangyala-imádság és az azt kísérő beszéd után, egyetlen kísérővel autóval elhagyta a Vatikánt, és a pápai államtól gépkocsival alig negyedórára levő kórházba ment.

Az orvos-pap Agostino Gemelliről elnevezett klinika a mindenkori pápa kórházaként ismert: elsőként 1961-ben XXIII. János pápát kezelték ott. A legtöbbször II. János Pál pápa volt betege a klinikának, a lengyel pápa 1996-os kezelésekor a „harmadik Vatikánnak” nevezte a Gemellit, mivel ő ott tartózkodott a legtöbbet a városállam és a nyári rezidencia Castel Gandolfo után. A pápák kórterme a kórház tizedik emeletén található.

Ferenc pápa tüdejének egy részét eltávolították, amikor még 21 éves volt. Köztudott, hogy gyakorta isiászban szenved. 2019-ben egy másik római klinikán szürkehályog műtéte volt.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük