Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szinte teljesen eltűnt a Viktória-vízesés

Szinte teljesen eltűnt a Viktória-vízesés Külföld

A globális felmelegedés számlájára írható súlyos aszály miatt szinte teljesen kiszáradt a Zambia és Zimbabwe határán található Viktória-vízesés.

Hirdetés
Hirdetés

A Zambézi folyó nagy vízesése, a Viktória-vízesés nagy népszerűségnek örvend a turisták körében, habár mostanában nem emiatt jelennek meg róla hírek: a vízesés szinte teljesen eltűnt a térséget hosszú ideje sújtó aszály miatt. A világhírű afrikai látványosságról több képügynökség, köztük az AFP is fotókat adott ki.

A Sky News azt írja, a soha nem látott szárazság a globális felmelegedés számlájára írható. A vízesés környezetét korábban sűrű, zöld növényzet borította, most több helyen csontszáraz sziklákat és köveket látni, a vízfolyam pedig rekordalacsony. A helyzet komolyságát a vízesés csendje is jól mutatja: máskor kilométerekkel arrébb is hallani lehetett, most viszont alig.

A Viktória-vízesést az Angola, Zimbabwe, Namíbia, Zambia és Mozambik területén keresztül folyó Zambézi folyam táplálja, normál esetben a víz százméteres mélységbe alázúduló hangját háromszáz méteres párafüggöny is kiegészíti. Ez most szintén nem látható. A vízesés közvetlen környékét nemzeti parkká nyilvánították korábban, 1989 óta az UNESCO-Világörökség része.

Zambia jelenleg a turizmus drámai csökkenésével küzd (idén 40 százalékkal kevesebben érkeztek az országba), és ezen a majdnem kiszáradt vízesés sem segít. A helyiek már afrikai Grand Canyonként hivatkoznak rá az egyszínű sziklás hasadék miatt.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. december 5., 22:31
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Meg csupan 5 ev, es ra sem fogtok majd ismerni a bolygonkra. Ezt koszonjetek meg a multinacionalis cegeknek, a nagy ipari kolosszusoknak, a vilagot hatterbol iranyito 20 bankarcsaladnak, a korrupt es kapzsi, idiota politikusoknak, es a nekuk behodolo majdnem 7 milliard gyava idiotanak, akik foldunkon az emberi fajt kepviselik !

 • User
  Dátum: 2019. december 7., 8:16
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nezzetek meg a Youtube-on : In Premiera: O PADURE DE SMECHERI. A 2015 nov.24-en feltoltott, es Carmen Avram altal keszitett dokumentumfilmet erdemes megnezni. Utana majd dontsetek el onmagatok, kinek van igaza. A tolvaj polgarmestereknek es hazug ,hazaarulo politikusainknak-e, vagy a termeszetvedoknek ? Igy pusztul el egy orszag termeszetvilaga ,a benne elo allatvilaggal egyutt ,ott ahol az allampolgarok gyavan es tetlenul turik a tolvajok uralkodasat !