Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Szigorította a zenerészletek másolásának szabályait az Európai Bíróság

Szigorította a zenerészletek másolásának szabályait az Európai Bíróság Külföld

Idegen hanghordozóról származó nagyon rövid részletek sokszorosítása is engedélyköteles – mondta ki a luxemburgi bíróság egy jogvita eredményeként, amely húsz éve tart a Kraftwerk düsseldorfi zenekar és Moses Pelham zenei producer között.

Hirdetés
Hirdetés

A testület a Kraftwerk számára hozott kedvező döntést. A bírák azonban egy kivételnek teret engedtek: egyetlen hangszelet használata megváltoztatott és fel nem ismerhető formában nem számít „idézésnek”, így nem sérti az eredeti mű szerzőinek jogait.

A Kraftwerk és Pelham között már két évtizede tart a vita a bíróság előtt, a Kraftwerk Metall auf Metall című, 1977-es slágerének egyik üteme miatt. Pelham 1997-ben egy két másodperces részt engedély nélkül használt fel Nur mir című, Sabrina Setlur rapperrel közös dalában, a két másodpercnyi rész ismétlése adta a dal alapját.

Emiatt Ralf Hütter, a Kraftwerk egyik alapítója szerzői jogsértés miatt beperelte Pelhamot. A hosszú jogi vita végig ment a német igazságügyi rendszeren, és a Német Szövetségi Bíróság kérte a luxemburgi testületet, hogy foglaljon állást az EU szerzői jogi szabályozásában.

DJ-k és producerek ugyanis rendszeresen alkalmazzák a sampling technikát. Az ügyet precedens jellegűnek tekintik a művészi szabadság kérdését illetően.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük