Hirdetés
Hirdetés

Százezernél is több lehet az elraboltak, fogvatartottak és eltűntek száma Szíriában

Százezernél is több lehet az elraboltak, fogvatartottak és eltűntek száma Szíriában Külföld

A nyolc éve tartó konfliktusban már százezernél is több lehet azoknak a száma, akiket elraboltak vagy fogva tartanak Szíriában, vagy eltűntek, és mindezért nagyrészt a damaszkuszi kormány tehető felelőssé – jelentette ki az ENSZ Biztonsági Tanácsában elmondott beszédében helyi idő szerint szerdán Rosemary DiCarlo, a világszervezet főtitkárhelyettese.

Hirdetés
Hirdetés

DiCarlo a törvénytelenül fogva tartottak elengedésére szólított fel. Megismételte António Guterres ENSZ-főtitkár szavait is, miszerint a szíriai konfliktussal a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) kell foglalkoznia, mert a tartós szíriai béke elérése és fenntartása szempontjából kulcsfontosságú, hogy számon kérhető legyen a nemzetközi humanitárius jogok és törvények súlyos megsértése.

A beszédre reagált többek közt Dimitrij Poljanszki, Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese is, kijelentette, hogy a főtitkárhelyettes adatai „megalapozatlanok és elfogultak”. Bírálta egyúttal a nyugati országokat, amiért szerinte nem említik az ellenzéki milíciák ellenőrizte területeken eltűnt embereket.

„Már többször jeleztük, milyen káros, ha átpolitizálják az emberi jogi és a humanitárius ügyeket” – mondta Poljanszki, azt hányva a nemzetközi közösség szemére, hogy míg a Damaszkuszban székelő kormányt bírálják, a terroristákat ártatlannak állítják be.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük