Felhívás!

Sikerült megfékezni a tüzeket az ausztráliai Új-Dél-Walesben

Sikerült megfékezni a tüzeket az ausztráliai Új-Dél-Walesben Külföld

Sikerült megfékezni a tüzeket Ausztráliának abban az államában, Új-Dél-Walesben ahol a legnagyobb károk keletkeztek a bozóttüzek következtében – jelentette be csütörtökön helyi tűzoltóság szóvivője.

A tájékoztatás szerint csütörtök délre minden parázsló területet eloltottak a dél-ausztráliai államban. A tűzoltók rendkívül jó hírnek nevezték a tüzek megfékezését az ország történetében példátlan, több hónapja tartó erdő- és bozóttűzek leküzdésében.

Az elmúlt napok – évtizedek óta nem tapasztalt mennyiségű – esőzéseinek jelentős szerepük volt a tüzek eloltásában, illetve megfékezésében.

Rob Rogers, az állam tűzoltóságának helyettes parancsnoka azt írta, hogy Új-Dél-Walesben ellenőrzés alatt tartanak minden tüzet. Hangsúlyozta azonban, hogy még nem oltották el az összeset, vannak még aktívak az állam déli részén.

Az ausztrál főváros, Canberra körüli területen is küzdöttek még a tűzoltók csütörtökön a lángokkal.

Ausztrália keleti és déli részén tavaly szeptember óta mintegy százezer négyzetkilométeres – Magyarországnál vagy Portugáliánál is nagyobb – területen pusztítottak a lángok. A tüzek 33 ember halálát okozták, mintegy 2500 embernek kellett elhagynia lakhelyét, egymilliárd állat pusztult el.

Az idei tüzek különösen korán kezdődtek és nagyon intenzívek voltak. Ennek okai a rendkívüli szárazsággal, a tikkasztó hőséggel, valamint a klímaváltozással magyarázhatók szakértők szerint.

Több mint 100 állatfaj szorul azonnali segítségre

A természetes élőhelyeik jelentős részét elpusztító bozóttüzek miatt több mint száz állatfaj szorul azonnali segítségre Ausztráliában – közölte egy szakértői bizottság, amelynek jelentéséből az is kiderült, hogy a jelek szerint egyetlen állatfaj sem pusztult ki a természeti katasztrófa miatt.

A testület, amelyet januárban hívott életre az ausztrál kormány a 2019-2020-as bozóttüzek hatásainak felmérésére, megállapította, hogy a szóban forgó 113 állatfaj többsége az élőhelyének legkevesebb 30 százalékát elvesztette.

Az eredmények szerint 13 madár-, 19 emlős-, 20 hüllő-, 17 béka-, 22 rák-, 17 hal- és 5 gerinctelen fajnak van szüksége azonnali segítségre a regenerálódáshoz.

A szakértők az alapján állították össze a listát, hogy az egyes fajok élőhelyeinek mekkora hányada válhatott a lángok martalékává, milyen állapotban volt a populációjuk a tüzek előtt, valamint fizikai, viselkedésbeli és ökológiai sajátosságaik alapján mennyire kerültek kiszolgáltatott helyzetbe a tüzek miatt.

A testület kedd este közzétett jelentéséből ugyanakkor kiderült, hogy a jelek szerint egyetlen állatfaj sem pusztult ki a bozóttüzek miatt.

Néhány faj, köztük az ausztráliai Galápagos-szigetekként is emlegetett Kenguru-szigeten honos Sminthopsis aitkeni nevű apró, egérszerű erszényes, valamint a barnafejű hollókakadu esetében azonban fokozottá vált a kihalás kockázata élőhelyeik jelentős mértékű megsemmisülése miatt. A Dél-Ausztrália szövetségi állam partjainak közelében fekvő sziget több mint egyharmada vált a lángok martalékává az elmúlt hónapokban.

A bizottság szerint a koalák élőhelyeinek jelentős része is odaveszett a lángokban, és „sürgősségi beavatkozásra” van szükség a kis testű erszényesek regenerálódásának érdekében.

Különösen nagy aggodalomra ad okot, hogy a Kenguru-szigeti koalapopuláció csaknem 90 százaléka odaveszett a tüzekben. Ezt a populációt ugyanis egészséges egyedek alkották, míg Ausztrália sok területén a vakságot, illetve meddőséget okozó klamídiával küzdenek a koalák.

A szakértők becslései szerint a szigeten nagyjából 60 ezer koala élt a bozóttüzek előtt, ám mostanra mindössze 5-10 ezer példány maradt. A Kangaroo Island Wildlife Park munkatársa, Sam Mitchell szerint a park 600 koalát fogadott be, hogy megóvja őket a tüzektől, de mindössze 300 erszényes élte túl az elmúlt heteket.

A bozóttüzek több mint 12 millió hektárnyi területet perzseltek fel szeptember óta Ausztrália déli és keleti részén, legkevesebb 33 ember, több mint egymilliárd állat halálát okozva és mintegy 3 ezer otthont elpusztítva.

A szakértők a „gyors helyszíni felmérést” és az „épen maradt területek megóvását” jelölték meg a két legfontosabb feladatként annak érdekében, hogy menedéket lehessen biztosítani a megmaradt állatok számára.

Az ausztrál kormány 50 millió ausztrál dollárt különített el januárban a bozóttüzek által érintett térségek vadvilágának megóvására.

A szakértői bizottság jelentése nem tért ki a térség növényfajaira, mivel azok állapotának kiértékelése még mindig tart.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.