Felhívás!

Románia is hazarendelte minszki nagykövetét

Románia is hazarendelte minszki nagykövetét Külföld

Lengyelország, a balti országok, és több más európai uniós tagállam után Románia is hazarendelte konzultációra minszki nagykövetét. Ezt Bogdan Aurescu külügyminiszter jelentette be pénteken a Twitteren.

A román diplomácia vezetője jelezte: döntését Lengyelország és Litvánia iránti szolidaritásból hozta meg.

“Fehéroroszországnak meg kell értenie, hogy az Európai Unió tagállamaira gyakorolt diplomácia nyomás nem segíti a párbeszédet és nem fog pozitív eredménnyel járni” – hangoztatta Aurescu.

Viorel Moșanu minszki román nagykövet egyike volt azon uniós külképviseleti vezetőknek, akik egy hónappal ezelőtt meglátogatták a – karhatalmi erőszak ellen tiltakozó, a minszki ügyészség által beidézett – Szvetlana Alekszievics Nobel-díjas fehérorosz írót, az ellenzéki Koordinációs Tanács tagját – emlékeztetett a román Agerpres hírügynökség.

Lengyelország és Litvánia hétfőn rendelte haza fehéroroszországi nagykövetét, miután Minszk a két diplomáciai képviseleteik létszámának csökkentését szorgalmazta “egyértelműen káros tevékenységük miatt”.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerint az augusztusi elnökválasztás nyomán kezdődött, a választás eredményét elutasító tüntetéseket külföldről irányítják, ezzel összefüggésben többször említette a litván és a lengyel kormány ebben játszott szerepét.

Lengyelország és Litvánia menedéket nyújtott több fehérorosz ellenzékinek, akiket az ottani hatóságok toloncoltak ki az országból. Az ellenzék és a nyugati országok szerint az országot 26 éve irányító Lukasenka elnök elcsalta a választást, ezért a tiltakozók távozását és új választások megtartását követelték.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.