Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Románia használt F16-os harci repülőgépeket vásárol Norvégiától

Románia használt F16-os harci repülőgépeket vásárol Norvégiától Külföld

Románia 32 darab használt F16-os harci repülőgép vásárlásáról írt alá szerződést Norvégiával – közölte pénteken a román védelmi minisztérium.

A 388 millió euró értékű szerződést a román védelmi minisztérium képviselői írták alá a norvég kormányzati partnerekkel a Romtechnica vállalat székhelyén.

A megállapodás szerint a szerződés három évre szól, az első repülőgépek várhatóan 2023 végén érkeznek meg Romániába. Az F16-osokat a román hatóságok minimum tíz évig tervezik használni.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a megállapodás két NATO-tagállam között jött létre, célja Románia védelmi kapacitásának erősítése, illetve a közös védekezéshez való román hozzájárulás növelése.

Románia eddig 17 használt, új hajtóművel és elektronikával, korszerű fegyverzettel felszerelt F-16-os Fighting Falcont vásárolt Portugáliától, ezeket 2019-ben állítottak hadrendbe. Bukarestnek legalább három, egyenként 16 többcélú harci gépből álló repülőrajra van szüksége légtere védelméhez.

Az F16-osok mellett Románia izraeli segítséggel felújított, orosz gyártmányú MiG-21 típusú vadászgépeket is használ, de ezek elavultak. Márciusban egy MiG-21 Lancer lezuhanása után a román védelmi tárca néhány hétre felfüggesztette a MiG-21-esek használatát, de május óta ismét repülnek, mert nélkülük a román légierőnek nincs elég gépe a járőrözéshez.

forrás: MTI

fotó: 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások